Уволнения за служителите с нечовешко поведение към възрастните с деменции в дома в Пловдив

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2020 в 14:42 3260 0

Сурови наказания предвижда зам.-кметът на Пловдив по социалните дейности Анести Тимчев за хората, проявили нечовешко отношение към възрастните с деменция в дома от семеен тип в града.

"Уволнение. Това очаква всички, които са проявили непрофесионално и нечовешко отношение към хората, които ползват социални услуги. Изчакваме да дойде резултатът от проверката в Центъра за настаняване от семеен тип, ще съгласуваме действията си с директора на Дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева и ще наложим най-тежкото наказание. Ще бъдем безкомпромисни - категорично и веднага", обеща Тимчев.

Сутринта той е провел съвещание с всички работещи в социалните услуги в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“, част от който е въпросния център. На съвещанието Тимчев е подчертал, че подобно поведение е неприемливо и че ще има много строги наказвания.

"Никой няма право да проявява към друг човек подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение. Покрай моите родители самият аз се докоснах до тези проблеми. Няма да толерираме управление, което не открива тези неща предварително, което не се грижи за това всички симптоми, показващи бъдещи подобни действия, да не бъдат отстранявани", отсече зам.-кметът.

Засега не са идентифицирани извършителите на тежките провинения.

Проверката ще продължи звено по звено. "Лично бях на проверка в този дом и ще продължа да проверявам дейността там. Лично ще направя проверка на всяка социална услуга и ще разговарям с всеки човек, който я осъществява, това е поръчката на кмета Здравко Димитров", подчерта Анести Тимчев.

Според него е истина, че заплатите на ангажираните със социални дейности са много ниски. Санитарите вземали минимална работна заплата, а социалните работници получавали по 700-800 лв. месечно. Но Тимчев напомни, че има различни европейски програми, по които тези служители могат да бъдат обучавани и подкрепяни.

Центровете от семеен тип за хора с деменция в КСУ "Св. Георги" са два и в тях са настанени общо 30 възрастни. За тях се грижат 24 души. От тях 14 са болногледачите, а останалите са лекари, хигиенисти и социални работници. На смяна работели по двама болногледачи в център, съобщи шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева.

Тя каза, че началничката на въпросния център в момента е в планиран отпуск, но била наясно какво се случва в управлявания от нея дом. 

Надя Танева посочи, че веднага след сигнала от социалния министър Деница Сачева е разпоредена проверка. Докладът е почти готов и ще бъде предоставен на Районната прокуратура. В него се набляга на факта, че материалните условия, които предоставя община Пловдив, са изключително добри, но са констатирани някои нарушения. "Няма да коментирам този доклад засега", каза Танева.

Тя апелира към всички, които се натъкнат на такива нечовешки действия на служители, да се обръщат към Община Пловдив и Дирекция "Социално подпомагане". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови