Увеличаването на такса смет се отлага

OFFNews 24 юли 2014 в 10:53 1740 0

На последното си заседание преди оставката, правителството взе правилното решение да отложи приемането на нова методика за такса смет, обяви зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов.

Общините отдавна настояват да се отложи новата методика, която предвижда таксата да се определя от количеството изхвърлен отпадък от всяко домакинство и фирма, защото е трудно приложимо в големите градове.

В момента такса смет се изчислява на базата на данъчната оценка на имота.

С промени в Закона за местните данъци и такси, приети в края на миналата година, се предлагат нови три варианта - на реално изхвърлено количество отпадък, като граждани и фирми си купуват торбички; на базата на изразходвана вода, ток или топлоенергия или като комбинация от предходните две методики.

Те трябваше да бъдат въведени от началото на 2015 г. и със сигурност таксата щеше значително да се повиши за домакинствата, но бизнесът щеше да плаща по-малко.

„В първите дни, когато вече има служебно правителство, ще потърся контакти с министъра на финансите и ще му предложа да продължим работата съвместно общините, държавата и бизнеса по изработването на методика за такса смет, която наистина да е приложима и да може да бъде въведена пред 2016 година, каквато е позицията на общините”, коментира Барбалов.

По думите му предложената в закона методика не можеше да работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews