Увеличаваме двойно приема на македонски студенти

Александра Маркарян Последна промяна на 12 януари 2022 в 14:55 1089 1

Снимка Pixabay

България увеличава двойно местата за прием на студенти от Република Северна Македония в български университети. От академичната 2022/2023 г. бройките ще са 300, а не досегашните 150, реши днес Министерският съвет, който промени съответното постановление.

Те ще влизат в места, субсидирани от държавата, а не в платено обучение.

До петима студенти ще могат да продължат да учат редовна докторантура.

Необходимите допълнителни средства за държавните университети за допълнителните места са 530 000 лв. и ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Приетите днес изменения са предложени от Междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от Република Северна Македония в държавни висши училища, която беше сформирана през септември 2021 г. Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там, пишат от пресслужбата на правителството.

С изменения в друго постановление се дава възможност на студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също да кандидатстват в българските университети. Става дума за хора от българска народност, които ползват български език и се самоопределят като българи. Те трябва да произхождат от населено място, което е било част от българската държава или Българската екзархия в миналото, или да имат възходящи родственици с имена от българската традиционна фамилна именна система, или да са част от българска общност или българско малцинство в друга държава.

Същите права се дават и на кандидатите от българска народност, но без български паспорт, ако имат особени заслуги за укрепване на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура сред българските общности в чужбина.

Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови