Ураганен вятър помита още области: червен код в Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Неучебен ден във Враца

След него идват захлаждане, дъжд и сняг, но пак за кратко

OFFNews 19 януари 2023 в 05:00 4827 0

Вятър е отнесъл платнището на билборд в София.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Вятър е отнесъл платнището на билборд в София.

Ураганният южен вятър обхваща все повече български области. За разлика от вчерашните две днес с червен код заради вятър със скорост над 100 км/ч (30 m/s и по-силен) е обявен от НИМХ за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Червеният код е най-високата степен на предупреждение и означава "много опасно време". Повече от вчера са и областите с предпоследната степен на предупреждение - оранжев код ("времето е опасно"): София, София област, Видин, Търговище, Разград, Кърджали и Хасково.

Днес е неучебен ден във Враца заради щетите, причинени на електропреносната мрежа в града от силния вятър вчера. В сила е обявеното частично бедствено положение.

Не във всички общини от "червените" области кодът ще е червен. За Монтана това са Георги Дамяново, Берковица, Вършец и Чипровци, където вятърът ще е ураганен (30-35 m/s); оранжев е кодът в град Монтана и Бойчиновци - където вятърът ще е бурен (скорост 20-29 m/s (70-100 km/h) и/или пориви до 32 m/s (115 km/h). В останалите общини от областта кодът е жълт, което означава силен вятър (скорост 14-19 m/s (50-69 km/h и/или пориви до 24 m/s (90 km/h).

В област Враца "червените" общини са град Враца, Мездра и Роман. В оранжево са Хайредин, Бяла Слатина и Борован, останалите са в жълто ("времето е потенциално опасно").

В област Ловеч няма "жълти" общини, всички са или в червено, или в оранжево. "Червени" са Ловеч, Троян, Тетевен, Ябланица, Угърчин и Априлци. В оранжево са останалите две - Летница и Луковит.

В област Габрово "червени" са всички четири общини: Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.

В област Велико Търново в червено са две от общините: Велико Търново и Елена. В оранжево са Горна Оряховица, Сухиндол, Златарица, Павликени и Лясковец. Жълт код е обявен в Свищов, Полски Тръмбеш и Стражица.

В София през нощта пожарната получи девет сигнала за паднали дървета и откъснати метални конструкции вследствие на силния вятър. Към момента по всички се работи. Няма данни за пострадали хора. Три от сигналите са за паднали в резултат на силния вятър дървета. Други шест са за откъснати ламаринени и метални конструкции. Всички сигнали са основно в южните квартали на София. Има и сигнали, подадени за квартал "Красна поляна". Екипите на пожарната работят по отстраняването им. За вчерашния ден сигналите за нанесени щети от вятъра само в столицата бяха над 200. 

13 сигнала за паднали дървета са подадени в пожарната в София след 5.30 часа тази сутрин. Аварийните екипи остават в готовност да реагират на сигнали на граждани. Фирмите, ангажирани с почистването на града имат задача да продължат отстраняване на паднали клони на тротоари и улици, напомнят от Столична община. Към момента градският транспорт изпълнява всички свои маршрути.

Днес температурите ще останат високи. Минималните ще са между 9 и 14 градуса, а максималните ще надхвърлят 20 - от 16 до 21°. В районите със силен фьон ще са и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.

Облачността ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен.

В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще бъде ветровито със силен до бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 53 мин. и залязва в 17 ч. и 21 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 28 мин. Луната в София изгрява в 5 ч. и 41 мин. и залязва в 14 ч. и 20 мин.

В петък валежите ще обхванат страната, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България; в отделни райони в Рило-Родопската област ще надхвърлят 30 mm, прогнозира НИМХ. Възможни са и гръмотевици. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите, привечер в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен южен вятър и там максималните температури ще останат над 15°, а валежите ще са предимно слаби и на отделни места. През нощта срещу събота, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, и там температурите ще се понижат.

След временно разкъсване и намаление на облачността още сутринта в събота от югозапад тя отново бързо ще се увеличи и през почивните дни ще бъде предимно облачно. В Източна България ще бъде с валежи от дъжд, а в Западна - и от дъжд, и от сняг, предимно слаби. В неделя вятърът ще отслабне и временно ще стихне. Минималните температури ще са в широки граници - от минус 2° в отделни райони в Западна България до около 10° на изток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови