Ураганен вятър и гъста мъгла пречат за прибирането на тялото на загиналия в Стара планина

OFFNews 03 януари 2021 в 10:14 3152 0

Ураганен вятър и гъста мъгла пречат на началото на операцията в подножието на старопланинския връх Жълтец, с която планински спасители планираха да приберат тялото на загиналия вчера турист, съобщава БНР. Той пропадна по склон при преход недалеч от връх Ботев, след като се е подхлъзнал.

Според служителите на Планинската спасителна служба в Троян липсата на специализирана екипировка е основна причина за фаталния случай.

Вчера в района имаше няколко инцидента с туристи, от тях трима пострадаха тежко. Те бяха отведени в болница снощи към 22 ч. от планинските спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово.

В района са станали пет инцидента, съобщи завеждащият Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков.

"Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали - подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка".

При единия от инцидентите, при преход от връх Ботев до хижа Добрила в района на връх Жълтец, туристът се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. Инцидентът завършил с фатален край.

Друга група туристи е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч. снощи, те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали тежко.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!