Тежки инциденти с туристи в Стара планина

OFFNews 02 януари 2021 в 19:29 7318 1

Два тежки инцидента с туристи са станали днес в Стара планина. Човек е загинал, а четирима са пострадали. Тече спасителна операция.

Произшествията са станали едно след друго в района на Северния Джандем.

Кметът на Априлци Тихомир Кукенски съобщи пред БНТ, че туристите от едната група са локализирани и са добре, но поради много трудния терен още не са изтеглени и транспортирани. Трима трябва да бъдат изтеглени, а един да се придвижи на собствен ход.

Мобилизирани са почти всички планински спасители в района. Климатичните условия са благоприятни, но теренът е трудно достъпен, а някои места са опасни заради заледявания.

Едната група, от Габрово, се е движела по пътеката, известна като Кабела към връх Ботев. Инцидентът е станал в подножието на хижа "Плевен". Другата група се е придвижвала по Саракая, най-западната точка на Млечния чал.

"Те са 5 инцидента днес в този район. Три се работят в момента и един е за утре - фатален е инцидентът и транспортът ще е утре. Мобилизирани са всички сили, защото във високата планина времето е жестоко. Всички са със сериозни травми, но единият е в особено тежко състояние. Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали - подхлъзване в следствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка", каза пред БНР ръководителят на планинската спасителна служба в Троян Христо Сивков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews