Университети минават на дистанционно обучение

OFFNews 13 март 2020 в 17:08 4186 0

Американският университет в България (АУБ) взе решение да премине към изцяло онлайн обучение. Висшето училище е единственото у нас, напълно подготвено за завършване неприсъствено на академичната 2019/2020 г., съобщиха от АУБ.

С превантивна цел бе въведена дистанционна форма на обучение от 9 до 23 март, но предвид последните развития в страната и света ръководството на АУБ взе решение пролетният семестър да се проведе онлайн. Извънредните мерки няма да повлияят на обучението и дипломирането на нито един студент. Преподавателите, служителите и ръководният екип следят внимателно учебния процес, за да гарантират, че той протича гладко и ефективно.

Ректорът на Техническия университет – София проф. дн инж. Иван Кралов нареди да се удължи срокът на неприсъствените учебни занятия в ТУ – София /вкл. Технологичното училище по електронни системи в София и Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в Правец/ до 29.03.2020 г. включително.

Вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации се отменят до второ нареждане. Пропуснатите занятия да бъдат отработени след възобновяването им и актуализация на Графика на учебния процес. Забранява се провеждането на всички масови мероприятия в Техническия университет – София, включително конференции, дискусии, публични лекции, представления, културни събития, спортни прояви, както и съвети и събрания на всички звена.

Неотложните решения на катедрените, департаментните и факултетните съвети да се гласуват електронно или дистанционно. Събитията, чието отлагане е невъзможно, да се провеждат само след писмено съгласуване с ректорското ръководство.

Препоръчва се отлагането на планираните масови мероприятия за срок, не по-ранен от края на април. Продължава онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в кандидатстудентските сесии. Кандидатстудентските изпити, предвидени за указания период, да се отменят и да бъдат проведени по допълнително утвърден график.

Ограничава се присъствената работа на академичния състав и служителите в Техническия университет – София. Забраняват се всички командировки на академичния състав, служителите, докторантите и студентите в чужбина. Въвежда се задължителен 14-дневен карантинен период на всички завръщащи се от чужбина членове на академичния състав, служители, докторанти и студенти, както и на пристигащите от чужбина чуждестранни преподаватели, изследователи и студенти.

Задължават се ръководителите на всички звена, чиито подчинени се завръщат от чужбина или приемат чуждестранни представители, да създадат организация за информирането им за тази и свързаните с нея заповеди. Домакините на блокове да организират и контролират дезинфекцирането на подовете и повърхностите в сградите на Техническия университет – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови