'Улица за всички' на второ място в София избира, Борис Бонев обвини общината в контролиран вот

Проектиране и изграждане на нови училищни тоалетни победил с манипулации в последния ден, твърдят от Спаси София

OFFNews 02 декември 2020 в 10:04 7636 0

Гласуването по проектите от програмата "София избира" на Столична община е  манипулирано, ГЕРБ и СДС са направили и невъзможното, за да не спечели проектът на Спаси София - "Улица за всички". 

Това обяви независимият общински съветник от гражданската организация Борис Бонев във фейсбук. На два пъти гласовете в инициативата "София избира" бяха манипулирани чрез автоматизирано гласуване за конкретни проекти, категоричен е той. 

Първият случай е на 10 ноември, когато Бонев сезирал зам.-кмета по дигитализация Генчо Керезов за 1400 фалшиви гласа и те били премахнати. Става дума за проекта за изгледна площадка на Копитото, а от Спаси София решили да не информират публично за случая, за да не подронят доверието в "София избира". Зам.-кметът обаче съобщи по БНТ, че е имало неуспешен опит за хакване на системата и случаят е предаден на ГДБОП. 

До последно от организацията призоваваха за подкрепа на своя проект във фейсбук, "Улица за всички" за бул. "Патриарх Евтимий" доведе и до протести на граждани, живеещи в района. Основният проблем с бул. "Патриарх Евтимий" е, че Спаси София най-нагло избягва обществеността и е включила проекта през едно гласуване за граждански предложения, а това е голям инфраструктурен проект, обясни тогава протестиращ. 

Втората манипулация е в последния ден от гласуването, разкрива Бонев. Тогава за подкрепа на проект № 38 - за ремонт на училищните тоалетни в София, призова във фейсбук съветникът от СДС и председател на здравната комисия Антон Койчев. 

Приятели, остава само 1 час до края на гласуването. Моля, подкрепете смисления проект, под номер 38, за да можем да го осъществим. Той е на групата ГЕРБ/СДС в Столичния общински съвет! Благодаря от сърце на всеки, който намери няколко минути и гласува!, написа Койчев. 

Именно този призив според Спаси София е допринесъл до натрупването на над 2000 гласа в последния ден и е ярко доказателство за контролиран вот. Това няма как да е проект на ГЕРБ и СДС обясняват от организацията и изтъкват, че е подкрепен от неправителствени организациии, които работят от години за по-добрите условия в образованието. 

Регламентът на "София избира" предполага да се реализират толкова идеи, колкото могат да влязат с бюджета си в предвидените средства от 1 500 000 лева и съберат достатъчно много подкрепа при гласуването. 

"София избира децата" - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни, е предложен от Ивелина Иванова и Деница Шилигарска, а бюджетът му е точно 1 500 000 лв. - тоест ще бъде реализиран само той. 

Настояваме от ръководството на Столичната община публично да обяснят какво се случва и дали позволиха за пореден път да бъде подменена волята на гражданите, заявяват сега от Спаси София, чийто проект, по думите им, остава на второ място. Както гражданите, така и всички автори на проекти, до един, заслужават отговор, прозрачни и честни резултати, а не задкулисие и манипулации,  категорични са от организацията. 

Гласуването за програмата „София избира“ приключи в полунощ на 30 ноември. Благодарим на всички граждани, които подаваха проекти и които гласуваха в последния месец за своя фаворит. Днес всички справки от гласуването са изискани в заключен формат и ще бъдат прегледани от комисия, която ще извърши проверка и преброяване. Данните от вота съдържат както гласуването, така и база данни от доставчика на sms услугата, които валидират вота. По този начин гарантираме, че в класирането ще бъдат преброени само гласове, които реално са получени с потвърден код. До 7 декември комисията ще изготви протокол с класирането и резултатите ще бъдат обявени, след което ще бъде изготвен доклад, с който класираните на първите места проекти до бюджета на програмата ще бъдат предложени за финансиране от Столична община през 2021 г., гласи официалното съобщение от СО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки