Учителките, малтретирали деца в Бургас, били синдикални членове, едната - лидер на СБУ

Александра Маркарян 05 февруари 2018 в 14:31 5644 0

Възпитателките от детската градина "Брезичка" в Бургас са били синдикални членове, а една от тях е била лидерът на Синдиката на българските учители в заведението. Тази информация бе потвърдена от председателя на СБУ Янка Такева в отговор на въпрос от наш репортер.

В градината със скрита камера бе заснета възпитателка, която удря шамари, дърпа грубо и крещи на децата, кадрите стигнаха до медиите миналата седмица, а след скандала учителките подадоха оставки. Градината вече има и нова директорка.

Синдикалната лидерка в градината е Светла Петрова. Същата, за която баща разказа в ефира на bTV, че е удряла главата на сина му с лъжица и с канче, пълно с храна.

На отговор дали тези жени продължават да членуват в СБУ към КНСБ Такева отговори: „Не, в никакъв случай. Те напуснаха професията. Убедена съм, че никога повече няма да се включат“. Тя подчерта, че и двете били „много добри педагози“, но не стана ясно как това личи от методите им на работа.

"Много съм тъжна, разтревожена, наранена. Дълбоко съм убедена, че учителите имат нужда от една антистресова програма, каквато ние бяхме разработили с университета „Асен Златаров“ в Бургас. Тя се изпълняваше една година, но след това не беше продължена от местната власт и от Министерството на образованието“, каза Такева и подчерта колко голяма необходимост има държавата да плаща за разработването и изпълнението на подобна програма.

Такева беше категорична, че видяното на видео кадрите, заснети със скрита камера и показващи боя над деца, "не може да е подход", че с учителите, родителите и децата в градината трябва да работи психолог.

Янка Такева не успяла да говори с учителките, защото те не отговаряли на телефонните ѝ позвънявания. Разговаряла с лидера на СБУ в Бургас Константин Янков, който и днес потвърди, че учителките са членове на СБУ и че всъщност всички педагози, работещи там, са членове на Синдиката. Той говорил със Светла Петрова, която го уверила, че не е посягала на дете и че не е упражнявала никакъв натиск.

Неговото обяснение за насилието е "изключително големият брой деца и все по-невъзпитаните деца". Съчетанието на двете довеждало учителите до "хронично безсилие" да се справят, те не можели да се справят и си изпускали нервите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови