Училищата затварят при 751/100 хил. болни, зелен сертификат за учителите най-рано след месец

Александра Маркарян Последна промяна на 18 октомври 2021 в 16:26 5898 0

Снимка Pixabay

Образователното министерство подкрепя евентуалното въвеждане на т. нар. зелен сертификат за образователните институции, но при условие, че то важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и започне да се прилага най-рано след месец. Тази позиция е защитил ресорният министър проф. Николай Денков пред експертния съвет на Министерството на здравеопазването днес. Гратисният период е необходим, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират, пояснява пресцентърът на МОН.

Проф. Денков се е съгласил с предложението на МЗ маските да са задължителни за всички работещи в училищата и за учениците над V клас. По отношение на учениците със специални образователни потребности е необходимо да се вземе мнението на личния или лекуващия лекар, преди изискването да им бъде наложено.

Всички останали противоепидемични мерки трябва да се прилагат на общинско ниво, е подчертал министър Денков. Тезата му е, че има редица малки населени места с ниска заболеваемост, където не би било необходимо преминаване към ротационна организация на обучението.

МОН приема също намерението на МЗ да преустанови колективните извънкласни дейности при заболеваемост в общината над 500 на 100 000 души, за да се ограничи смесването на ученици от различни паралелки. Между двете министерства няма разминавания по предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона (над 250/100 хил. заболели. При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи. Тогава вместо да се спортува учителите ще преподават правилата при различните видове спортове, ще се обсъждат съдийски казуси.

МОН приема ротация за учениците от V клас нагоре при заболеваемост над 500 на 100 000 души (тъмночервена зона) на общинско равнище, ако съответната регионална здравна инспекция издаде такава заповед. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки.

Випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици. В общия случай ще остават вкъщи първо гимназистите с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

МОН приема предложението на МЗ училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболяемост там надхвърли 750 на 100 000 души. Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови