Ученици: Стипендиите за роми са крайна дискриминация към нас

Александра Маркарян 28 октомври 2016 в 12:59 6715 4

Съюзът на учениците в България излезе с остра позиция срещу проекта на МОН и Ромския образователен фонд за осигуряване на стипендии (30 евро месечно) на ученици роми в IX и X клас.

В писмо, изпратено до OFFNews, се казва, че "Съюзът на учениците в България подкрепя политиката на равен старт за всички български ученици, независимо от техния етнически произход и намира за крайна дискриминация така изразената идея, независимо от кого се финансира".

След напрежението, породено от проекта, вчера Министерството и Фондът се договориха финансирането от българската държава да отиде само за заплащане на учителите, които ще работят по проекта, а не и за стипендиите.

Учениците посочват и три аргумента:

"1. Ученици от всякакъв етнически произход имат социално-икономически проблеми и нужда от подкрепа за продължаващо обучение в системата на началното, основно и средно образование. Недопустимо е Министерството на образованието и науката да дискриминира всички останали ученици с подобни нужди за сметка на ученици от само една общност въз основа на произход. 

2. Крайно неприемливо е някои ученици с успех добър (3.50) да получават 60 лева стипендия за успех, а всички останали да учат усилено за по-висок успех от поне отличен (5.50) и да имат стимул между 25 и 50 лева. По този начин ясно се толерира понижаването на мотивацията за учене и чувството за несправедливо отношение към стремящия се към добро образование и успех български ученик.

3. Категорично грешно и изключително вредно е провокираното от идеята етническо противопоставяне на роми и всички останали ученици от всякакъв етнически произход. България е еднонационална държава и всички български граждани следва да получават еднаква грижа и отношение, без да бъдат дискриминирани по какъвто и да било признак".

Те призовават МОН да подкрепя всички ученици, като ги поставя при равни условия.

Ние не сме безгласна буква и не бихме търпели да се насажда изкуствено разделение помежду ни, пишат учениците и определят проекта за ромски стипендии като подигравка с труда им.

Учениците настояват и за увеличаване размера на стипендията за отличници, на обвързването й с минималната заплата (съюзът иска стипендията да е равна на 15% от минималната заплата) и на диференцирането й в зависимост от успеха.

Също днес ученици от СМГ и 164 Испанска езикова гимназия протестираха пред сградата на Министерството на образованието заради проекта за стипендии за роми. Те не са съгласни с идеята роми да получават стипендии по 30 евро срещу успех 3.50.

След среща с тях зам.-министърът на образованието Диян Стаматов заяви:

"Аз не усетих да има протест, а по-скоро желание за социална подкрепа на всички групи ученици в нашата страна. За тази година са предвидени около 80 хиляди стипендии за социална подкрепа, за успех, за надарени ученици и акцентирахме точно върху тази третата група".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!