Учени от Европейския съюз работят активно върху ваксина срещу африканската чума по свинете

В София се проведе Международна среща за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните

OFFNews Последна промяна на 12 март 2018 в 07:31 4145 0

Учени от Европейския съюз работят активно върху ваксина срещу африканската чума по свинете, която засегна редица държави от ЕС като Естония, Литва, Латвия, Полша и отчасти – Чехия и Румъния. Това стана ясно на международна среща в София за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните, която се проведе в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе открито от еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Двудневният форум се организира със съдействието на главна дирекция „САНТЕ“ на ЕК.

„През последните десетилетия в световен мащаб застрашително нараства броят на епидемии от редица болести по дивите животни, които имат потенциал за бързо и широко разпространение. Те са в състояние да причинят сериозни сътресения в сектора на здравеопазване на животните и международния ловен туризъм, както и икономически загуби от унищожаване или обезценяване на продукция“, заяви при откриването министър Порожанов. Той допълни, че дивите животни се посочват като основна причина за епидемиите в Европа по отношение на инфлуенцата по птиците, африканската чума по свинете, класическата чува по свинете, бяс и др.

„Ето защо основен приоритет на Българското председателство през първото полугодие на 2018 г. е работата по изграждане на международна стратегия и капацитет за управление и опазване здравето на дивеча, която да помогне за създаване на система за бърза и навременна диагностика на някои актуални болести и предприемане на адекватни и навременни мерки“, каза още Румен Порожанов. Той обясни, че икономическите щети, които държавите-членки на ЕС търпят от разпространението на болестите, пренасяни от дивите животни, са огромни.

„Над 7000 проби от диви прасета са взети през тази година в България, засилен е контролът по граници и летища за недопускане на африканската чума по свинете у нас“, заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Проблемът в борбата с това заболяване е, че все още няма ваксина срещу него, но научните институти работят усилено по въпроса.

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис коментира, че само с общи усилия на всички заинтересовани страни може да се постигне успех в борбата срещу заболяванията по животните. Той съобщи, че годишните загуби от актуалната африканска чума по свинете, която е засегнала част от Европа, се оценяват на между 5 и 7 млрд. евро годишно. Проблем е и че заболяването води до рестрикции за износа на свинско месо от ЕС към трети страни.
„Необходима е ловна стратегия, която да се прилага в помощ на борбата с африканската чума по свинете, защото ловците са първите, които се сблъскват с това заболяване“, каза още Витянис Андриукайтис.

На Международната среща в София за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните присъстват представители от ветеринарните служби и ловни организации от всички държави членки на ЕС, както и от съседни трети страни – Беларус, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия, Турция, Украйна и Русия. Във форума участват и Европейския орган за безопасност на хранети (EFSA), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), Международния съвет по опазване на дивеча и дивата природа (CIC), Европейската федерация на асоциациите за лов и опазване на дивеча (FACE), Канадския център за здравеопазване на животните и др.