Учени искат от правителството 16 млн. лева за център за диагностициране на онкоболни

OFFNews 18 февруари 2014 в 16:25 1617 1

Учени искат от правителството 16 млн. лева за център за диагностициране на онкоболни

Учени от Българската академия на науките създават проект за изграждането на циклотронен център, в който ще спомогне за диагностицирането и лечението на онкоболни.

В този център ще могат да се създват радиоактивни изотопи, които са необходими за изследванията с ПЕТ скенер. В момента за тези цели се внасят радиоактивни изотопи, за което Здравната каса заплаща по 8 млн. лева на година. С внесените изотопи могат да се изследват 2800 доказано раково болни пациенти, а всяка година се откриват хиляди нови случаи, обясни директорът на Института за ядрени изследвания и вдрена енергетика към БАН доц. Димитър Тонев.

В този център ще могат да се създават изотопи не само за ПЕТ скенерите в България, но и в съседните страни. Болните трябва да бъдат прегледани до 15 дни след диагностициране, но у нас болните чакат с месеци, тъй като работят само два ПЕТ скена в цялата страна, допълни доц. Тонев.

Освен за диагностициране на онкоболни циклотронният център ще позволи обучението на нови кадри за ядрените централи, както и провеждането на научни изследвания, посочи той.

До момента учените са осигурили финансиране от 5 млн. долара. Тези средства ще стигнат за част от оборудването на центъра. За изграждането на центъра обаче са необходими още 16 млн. лева, които учените искат от правителството.

Голям проблем се оказва и липсата на подготвени кадри. За целта може да се създаде нова спеиалност - Радиофармация, коментираха от БАН.
Това ще е най-значимият научен проект в България за последните 25 години. Освен това цената на получените радиоактивни изотопи ще е 8-10 пъти по-ниска от заплащаната в момента, категорични са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови