Учебно помагало смути родители - нарече числата 'дебилни' и 'сакати'', а героите Льольо и Сопольо

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2019 в 09:18 8923 7

Учебно помагало по математика смути родители заради употреба на неуместни и обидни думи в задачите.

Сигнал за това се появи в социалната мрежа.

Помагалото се нарича "Умник математик" и е изготвено от три учителски от елитната Софийска математическа гимназия. То няма задължителен характер и не е одобрено от МОН, тъй като ведомството одобрява само задължителните учебници и помагала.

В една от задачите числата са наречени "сакати", "дебилни", "коварни", "досадни" и "побъркани". Например:

"Едно число ще наричаме дебилно, ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите."

В други задачи героите са кръстени Льольо, Мольо и Сопольо, а освен това Куку, Хахо, Пипи, Перко, град Льольово.

Пред bTV авторите на помагалото са коментират, че не са имали лоши намерения, а са искали да ангажират вниманието на учениците.

"Първо не мисля, че има обидни квалификации и второ трябва да се обърне внимание, че има кавички. Идеята ни по-скоро е да въведем някаква формална дефиниция, нещо ново, с което децата в горните класове многократно ще се срещат. Много често понятия в математиката имат значение различно от това в живота. Точно, за да се научат да разграничават височина в математиката с височина в живота. На един по-нисък етап в трети, четвърти клас ние ги учим да различават едно понятие в математиката и същото понятие в живота", посочи една от авторките - Мария Томова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

7

kaoroishikava

07.10 2019 в 18:33

Нека и ние кръстим авторките с творчески псевдоними от рода на: Кухла, Мухла, Духла и т.н., които да са отпечатани с ЕДЪР шрифт на видно място.

22092

6

Стефан

06.10 2019 в 22:15

Защото ТОВА е част от това, което създава всичките ни проблеми. Малоумни "преподавателки" не могат да създадат друго, освен малоумни "граждани".
Математиката не е наука. Но тя е главният инструмент на всички науки. И фундаментална част от мирогледа. А когато вместо нея в детските мозъци се набиват дебилни сополи - всички заминават в Льольово. Където кметиците са я от Младост, я от СМГ.

22092

5

Стефан

06.10 2019 в 21:40

Поради естеството на професията си, съм чувал нещо за математиката. Сега, че съм бил даскал ден до пладне, докато от любопитство замествах болна колежкка - едно на ръка. Не знам тънкостите на занаята. Но преподавател съм бил, и знам защо и кога трябва да се дръпва рязко любопитството на слушателите. И кога и защо трябват сравнения с нещо друго, и различно от разглеждания въпрос.
Чувал съм, че съм много добър.
Но колкото и да се напъвах, не разбрах тоя дебилизъм.
Ама тъй тя. Когато даскалиците се проимат за "преподаватели", и изхвърлят от главите си и педагогиката, и здравият разум - ей го резултата. Даже документиран:)) Гугъл-преводачът учи деца на ум и разум, че и на наука:)
Тия са за трети клас в училището за бавноразвиващи се, не за учителската стая.

1993

4

Zank123

06.10 2019 в 17:42

Дори не мога да възприема защо се обрръща внимание на този “проблем”.Хората живеят с по 300лв. пенсия,а нашите медии вместо да отразят реалните ансурди в държавата ни,дават публичност на някакви изключително незначими неща.

1900

3

peboreto

05.10 2019 в 09:33

Идиотщините в образованието нямат край! Последствията са прост народ , а тези учителки вероятно са се обучавали по същия дебилен начин, за да сътворяват такива велики глупости!

1496

2

НеНова

04.10 2019 в 22:56

Аз искам да изпитам учителките на една задача: Три дебилни учителки , които са умствено сакати смятат така 1+1=3; 2+2=5; 2*2=5. Колко е 1*1?
Смятам ,че децата страшно ще се забавляват и развиват абстрактно мислене.
Офнюз имам питане, кой журналист не иска да застане с името си зад тази статия? Останахме с впечатление, че има назначен ресурсен човек по проблемите на СМГ. И не ми трийте постовете, свободата на словото мисля журналистите трябва да защитават.

8821

1

bls

04.10 2019 в 11:18

Тва помагало явно е дебилно .. как може да говориш в учебника за льольово и сопольо и да очакваш тия ученици да се държат и да разсъждават адекватно. Толкова ли няма имена на хора и градове .. едно време учехме за иван, георги, мария, димитът в учебниците. Имаше истински имена на градове и държави. Без значение дали бяхме в 4-ти или 11ти клас. Какви са тия идиотии, какви са тия дебилизми .. Така се възпитават дебилчета.