Туроператор изоставил учeници в Испания

OFFNews 09 юли 2015 в 07:45 8131 12

Група от 31 ученици е в пансион за бежанци в Испания, туроператорът е изоставил децата. Това съобщи бащата на едно от тях - Ивелин Иванов, който се свърза по телефона с БНТ. 

Групата е на екскурзия с автобус в Лорет де Мар. "Гъливер травел" е заплатила само първите две нощувки - една в Хърватия и една на местна земя. После родители са поели следващите две. Учениците са от Националната финансово-стопанска гимназия в София.

"Цял клас са, изоставени са. Управителката на фирмата не си вдига телефона", алармира Иванов. 

Проверка на OFFNews установи, че на нито един от посочените мобилни телефони на сайта на фирмата, не отговаря никой. 

Ивелин Иванов каза още, че случаят е класическа измама – днес е третият ден от екскурзията, която трябвало да продължи 10 дни. Вчера учениците са успели да се свържат с управителката на туроператорската фирма, която е обещала да осигури пари за връщането на групата. 

По думите на бащата децата нямат повече пари. Потърсено е съдействие от консулството ни във Валенсия, а развитие се очаква по-късно днес. 

Зам.-директорката Хриси Войнова на Националната финансово-стопанска гимназия обясни по бТВ, че учениците, които са от 8,9 и 10 клас, са добре и се полагат всички усилия, те да не усещат липсите. Децата едва вчера са научили, че има някакъв проблем с пътуването им.

Зам.-директорът обясни, че в училището са разбрали по новините тази сутрин за това, че не са преведени парите за екскурзията и веднага са се свързали с колегите си в Испания. „Уведомили сме инспектората, че децата ще пътуват”, каза Войнова, като допълни, че родителите на децата са сключили договорите с фирмата. „Маршрутът е много дълъг и не можем да носим отговорност за некоректността на фирмата”, посочи тя. 

От гимназията са опитали да се свържат с фирмата, но не са успели. Колегите им в Испания обаче са получили уверение, че нужните пари ще бъдат преведени до 11,30 ч. българско време от „Гъливер травел”. 
За случая е уведомено посолството на България в Мадрид, като испанска полиция разследва случая. Министерство на външните работи също е търсило туроператора, но и оттам не са успели да се свържат с „Гъливер травел”. Тя е лицензирана фирма и присъства в списъка на образователния инспекторат.

Екскурзията е предвидена до 14 юли, но пътуването вероятно ще приключи по-рано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!