Ваканцията на 300 българи се провали заради фалита на "Арайвалс ИДИ"

Археологът проф. Николай Овчаров е сред засегнатите

OFFNews 02 май 2015 в 12:13 2985 2

Проф. Николай Овчаров

Ваканцията на стотици българи, предплатили за екскурзии в Сардиния, Римини и Левкада в дните между 1 и 6 май, се провали, защото в навечерието на празниците фирмата-туроператор "Арайвалс ИДИ" обяви фалит.

"Знаем за около 300 души, които трябваше да пътуват през майските празници. Хубавото е, че нямаме информация за бедстващи туристи", обяви пред Нова телевизия Георги Рачев от Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции.

Осмен тези около 300 души засегнати са и хора, направили ранни резервации за есента, уточни Рогачев.

Той препоръча на всички, които са платили за пътуването, да посетят клоновете на "Евроинс", където да представят договора, който са сключили, заедно с касовия бон.

Археологът проф. Николай Овчаров също е сред засегнатите. Той заяви, че вечерта преди заминаването съвсем случайно е разбрал от интернет, че фирмата за фалирала.

Телефонно обаждане от фирмата не е имало. Изпратен е бил само имейл, който е попаднал в спам-папката на електронната му поща.

„Момичето от фирмата каза, че самите служители също са били изненадани от развоя на събитието. Със съпругата ми заплатихме над 2600 лева за екскурзията”, разказа професор Овчаров.

"По случая е стартирана проверка. Установихме, че е налице валидна застраховка за отговорността на туроператора, посредством която могат да се удовлетворят засегнатите потребители", заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Във връзка с този казус от Министерството на туризма подготвят промени в законодателството за по-добра защита на потребителите при неосъществяване на платена организирана екскурзия, съобщиха днес от ведомството.

Според него може да се очаква да има пълно възстановяване на парите за несъстоялите се екскурзии.

В понеделник - 4 май, е свикана среща с представители на браншови организации, за да се обсъдят предстоящите промени.

Изпратено е и писмо до Комисията за финансов надзор, за да бъдат проучени възможностите за подобряване на условията при сключване на туроператорска застраховка и механизмите за прилагането й в подобни случаи, както и за по-ефективен контрол в сектора. Предстои среща и с Асоциацията на българските застрахователи.

По данни на Министерството на туризма фалиралият туроператро е продал за майските празници пакети за Сардиния, Италия (160 човека); Римини, Италия (45 човека) и Лефкада, Гърция (80 човека).

Министерството е поискало да бъде наложена имуществена санкция, тъй като не е уведомено от фирмата за започнатата процедура по несъстоятелност, съгласно Закона за туризма. Според получената информация, фирмата има сключена застраховка „Отговорност на туроператора”, валидна до 8 юли 2015 г. с лимит на отговорност 900 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови