Туризмът в ЕС загуби 1 млрд. евро заради разпространението на заразата

OFFNews 11 март 2020 в 09:40 1586 1

Туризмът в Европейския съюз е един от най-сериозно засегнатите сектори от разпространението на коронавируса на Стария континент - загубил е 1 милиард евро само заради намаления приток на посетители от Китай. Това обяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от ТАСС.

Засегнати са и други сектори на икономиката, но засега няма точни цифри за това, допълни Домбровскис. Той припомни, че на 13 февруари в зимните си икономически прогнози ЕК очакваше растеж на икономиката на еврозоната с 1.2% през 2020 година, а прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2 март беше за растеж от 0.8 на сто.

ЕК е готова да обмисли мерки за компенсиране на компаниите, пострадали от разпространението на вируса, обяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от "Ройтерс". Възможно е да има допълнителна помощ за Италия.

Според нея съществуващите правила за държавните субсидии позволяват на правителствата при сериозни обстоятелства да подпомогнат компаниите, останали без ликвидности или нуждаещи се от спешна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови