Тупаме се в гърдите и правим фотосесии по една ограда. Твърдим, че има граница, а такава няма

Ходенето при Ердоган на крака и молбите на Борисов няма да помогнат. Тази граница вече е напукана, затова Европа прави границата си по границата на България и Сърбия, твърди бившият министър на отбраната Бойко Ноев

OFFNews 04 декември 2016 в 11:48 13003 5

"Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница, затова трябва да се вземат много драматични мерки. Обединена Европа вече защитава границите на Сърбия, а не границите на България", заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред БНР.

На месец потокът се увеличава с около 1000 души, защото откъм Сърбия и Румъния границата е практически затворена, заяви Ноев и препоръча да се промени начинът, по който се охранява границата. Разбирането, че МВР е институцията, която ще опази всичко доведе до недостатъчно ангажиране на армията, МВР се превърна в мастодонт.

За България силата и солидарността на ЕС са от ключово значение за нашата сигурност в ситуация, в която две империи се опитват да възстановят своя блясък от времето на Съветския съюз и на Османската империя, отбеляза още той. По думите му тези имперски амбиции ще срещнат съпротивата на Европа, затова Русия и Турция са заинтересовани Европа да бъде слаба, разпарчетосана и без необходимата европейска солидарност:

"Границите на Европа, границите на тези два свята се размиват, в частност минават невидимо засега по границите ни с Турция. Там е големият разлом. Границата на България с Турция е не просто граница срещу бежанци, а граница между Европа и не Европа и върху нея ще се фокусират много силни противоречия и много мощни процеси.

Това не е игра. Ходенето при Ердоган на крака и молбите на Борисов не е нещо, което ще ни помогне. Тази граница ние сами не можем да опазим. Тази граница вече е напукана, затова Европа прави границата си по границата на България и Сърбия. Ние се тупаме по гърдите и си правим фотосесии по една ограда и твърдим, че има граница, а такава няма. Европа вече знае, че такава граница е трудно удържима. Това е критичното.

Въпросът за опазването на българската граница се възприема от някои политици като джипове и камери. Въпросът надхвърля техническите средства. Не джиповете ще ни опазят, а политиките, в които трябва да въвлечем нашите европейски съюзници и партньори."

Генерал Константин Попов носи солидарно с политиците на деня солидарност за разрухата на българската армия, коментира Ноев по повод оттеглянето на началника на отбраната:

Българската армия се топи и на практика не може да изпълнява своите конституционни задължение. Генерал Попов реши ритуално да попаде своята оставка на базата на свои лични отношения с избрания президент Румен Радев, с когото са имали обща кариера във Военновъздушните сили. Аз го познавам – той е достоен човек, но с този ход според мен той направи грешка.

В Бюджет 2017 няма предвиден нито един лев целево за охрана на границата, алармира още бившият военен министър. Той изрази надежда новоизбраният президент като професионален военен да обърне внимание на всички тези въпроси.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

4

Traqn Savov

04.12 2016 в 17:41

Бе те европейците се опитват да направят нещо като съединените американски щати, хора от всякакви култури и раси...
Ама просто няма да им се получи, защото изтърват важното, защо Америка е велика!!!

26179

2

ELPIDA

04.12 2016 в 13:50

absolyutno pravi i Noev i Profesora.