Тренд: 1 милион българи мислят ваксините за част от световна конспирация

3/4 смятат антиваксърите за безотговорни

OFFNews Последна промяна на 09 април 2019 в 11:16 3425 1

Малко над един милион българи смятат, че ваксините не са безопасни. Около милион българи мислят, че ваксините са част от световна конспирация. В същото време, близо три-четвърти от всички пълнолетни българи са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно. 

Това са част от изводите от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", направено по повод избухналата зараза от морбили в страната.

За 80% от българите имунизацията с ваксини е важна, а едва 7% са на обратното мнение. Малко над две-трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Прави впечатление, че делът на жените, които отговарят положително, е по-висок от този на мъжете (67% на 58%). Най-младите на възраст 18-29 г. в най-малък дял се чувстват сигурни в сравнение с останалите възрастови категории – 54%.

За 82% от българите е по-скоро важно или изключително важно родителите да имунизират с ваксини децата си. А 73% са на мнение, че родители, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно. Данните показват, че сред хората с висше образование в най-голям дял се определя липсата на имунизация като безотговорно за сметка на хората с основно или по-ниско образование.

Сред отговорилите, че не е важно да се ваксинират децата, 1/4 смятат, че ваксините всъщност не са безопасни и може да носят риск за здравето. 23% от същата група посочва, че имунизацията има странични ефекти, за които лекарите не знаят - като алергии, усложнения, други заболявания.

В проучването са тествани и няколко твърдения. 85% от анкетираните посочват, че имунизацията чрез ваксини е важна за децата. 5% от българите са на противоположно мнение, а 10% не могат да преценят. Близо 2/3 са на мнение, че имунизациите чрез ваксини е безопасна. 19% са на обратното мнение. (1% от извадката отговаря на 55 хил. души, което означава, че малко над 1 млн. българи смятат, че имунизацията с ваксини не е безопасна.) 72% са на мнение, че имунизацията е ефективна, а 9% са на обратното мнение.

67% от българите са мнение, че държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните българските граждани (48%) са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. Една-четвърт са на противоположното мнение. На този въпрос прави впечатление, че в селата за сметка на столицата се налага по-консервативно мнение спрямо темата – малко над половината от живеещите в селата смятат, че трябва да се наложат санкции, докато в столицата делът е близо една-трета.

В проучването е тестван въпрос с конкретни санкции, които да бъдат налагани при липса на имунизация. В най-голям дял, 32%, хората смятат, че това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани. 18% са на мнение, че трябва да бъдат наложени парични санкции, 15% комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции. 9% смятат, че е необходима само наказателна отговорност.

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите по отношение на популярни конспирации и митове по отношение на темата с ваксините. 14% от анкетираните са на мнение, че ваксините могат да причинят/отключат аутизъм, когато означава, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от българите обаче не знаят или не могат да преценят. Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии – 35%, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните – 28%.

Прави впечатление и високият дял на българи, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация – 18% (близо 1 млн. българи). Близо половината от пълнолетното население са на обратната позиция. И на това твърдение се запазва висок делът на тези, които посочват, че „не знаят/ не могат да преценят" (34%).

29% са на мнение, че многото ваксини претоварват имунната система на децата, докато 34% са на обратното мнение.

Една от важните теми свързани с имунизацията с ваксини е свързана с набавянето на информация. Малко над две-трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% се информират от телевизията. На трета позиция с 22% е съответно събирането на информация от приятели/семейство. Интернет медиите, форуми, както и социалните мрежи също остават канали за информация с дялове под 10%.

Проучването е на изследователски център "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". Реализирано е в периода 6-13 март 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1005 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

09.04 2019 в 14:40

Искате да кажете, че всеки десети смята едновременно, че ваксините са опасни за живота и че е изключително важно да бъдат направени. Ей, голям човек са българските соцялози!