Тръгна първият ТИР с помощ за Хърватия от България (снимки)

OFFNews 31 декември 2020 в 14:03 2148 0

Първият ТИР с помощ от България за пострадалата от смъртоносните и разрушителни земетресения Хърватия тръгна тази сутрин. Той съдържа минерална вода. Предстои изпращането на още два ТИР-а, както и на 300 походни легла, 100 електрически радиатора. Вчера МС отпусна 100 хил. лева за възстановяването на две емблематични сгради в страната - Горноградската гимназия и Академията на науките и изкуствата.

Първият ТИР с минерална вода бе натоварен днес от складовете на Българския червен кръст (БЧК) в село Лозен. След Нова година още три ТИР-а с вода ще отпътуват за там, посочи икономическият министър Лъчезар Борисов, който бе на мястото. 

С координацията на Червения кръст се осигуряват и леглата, и радиаторите.

„Вчера проведохме спешни заседания координирани от вицепремиера Захариева, заедно с Червения кръст. На нашата молба се откликна и от страна на бизнеса - от Асоциацията за безалкохолни напитки и от транспортния бранш “, допълни той.

Още две министерства се включиха в организацията - на външните работи и на отбраната.

Със заповед на министъра на отбраната два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на Военновъздушните сили ще извършат специализирани полети за транспортиране на хуманитарна помощ от България за Хърватия. Днес помощта от БЧК бе натоварена на самолетите, а именно 300 походни легла с матраци и 100 броя отоплителни уреди за палатки.

Има готовност полетите до международното летище в Загреб да бъдат извършени утре, 1 януари 2021 г.

Министерството на външните работи даде указания на посолствата ни в Белград и Загреб да съдействат за придвижването по маршрута им към Хърватия на българските ТИР-ове с минерална вода.

От 29 декември в продължение на дни Централна Хърватия е разтърсвана от земетресения, най-силното от които бе с магнитуд 6.4 по Рихтер. Най-малко 7 души загинаха, много хора загубиха домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови