Трагедията с изгорелия автобус в България е водеща световна новина

Александра Маркарян 23 ноември 2021 в 11:39 5336 1

Трагедията на българската магистрала "Струма" е водеща световна новина тази сутрин. За смъртта на най-малко 45 души, 12 от които - деца, в изгорелия тази нощ македонски автобус съобщават Ройтерс, АПБи Би Си, "Блумбърг", Дойче веле, Анадолската агенция, Euronews, ТАСС, CNBC, The New York Times, Guardian, Politico и др. БТА и Македонската информационна агенция (МИА) сформираха общ новинарски екип от Благоевград и Струмица, който отразява всичко, свързано с катастрофата.

Данните за броя жертви на този етап се разминават. Различни източници твърдят, че са 45 и 46. Те загинаха тази нощ край село Боснек, община Перник. 7 пътници оцеляха и са в болница "Пирогов". Те са се събудили от взрив, успели са да разбият прозорец и да изскочат навън. Шестима са с изгаряния, един е с травма на крака. Няма опасност за живота им.

Автобусът е пътувал от Турция към Република Северна Македония през България. Превозвал е туристи. Сред тях няма български граждани.

Според секретаря на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на място около 3:30 ч сутринта, шофьорът е ударил предната дясна гума в пътен знак. Тя се е спукала – това е взривът, който е събудил пътниците. Пожарът е тръгнал от предната част на автобуса, където имало туби с гориво. Те се възпламенили от парното след теч. Предната дясна врата е блокирала. Страничната е била отворена, но хората не са успели да напуснат автобуса.

Македонският премиер пристигна спешно в София. "Ужасен съм" - каза Зоран Заев на родна земя. Подобни бяха реакциите на българския му колега и на министрите, след като видяха изпепелените останки. Сформира се и екип от министерствата на вътрешните работи на България и Македония. 

"Екип на МВР на Република Северна Македония е на път за България и ще бъде на разположение да помогне на българските си колеги", съобщи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, цитиран от МИА. Той включва помощник-директора на униформената полиция, представители на Сектора на пътната полиция и Отдела за криминално-тепхнически разследвания.

"Очаквам бърза и всеобхватна реакция на компетентните служби. Нашите мисли и молитви са и с ранените. От сърце им желая бързо оздравяване и колкото може по-скорошно връщане в домовете им", написа Спасовски в профила си във Фейсбук.

В Република Северна Македония ще бъде обявен ден на национален траур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12519

1

bobihot

23.11 2021 в 13:35

Ето какво си мисля, гледайки снимките:
Било е нощ с ниска видимост. Поради добрите ни обозначения, шофьорът е помислил, че пътят минава надясно. А там е имало отбивка за почивка. И се е надянал на преграждащата мястото мантинела. Която е нямала светоотразители и насочващи знаци, да се разбере къде минава магистралният път и отбивката. Возихме чужденец и се учуди как така не са ни осветени магистралите. А то не са ни добре обозначени поне разклоните - случвало ми се е да пропускам отбивка