Тютюнопроизводители блокират три ГКПП-та

OFFNews 24 януари 2014 в 07:57 3356 1

Нов протест на тютюнопроизводителите е организиран за днес. Той ще започне по едно и също време - в 11:00 часа на граничните контролно-пропускателни пунктове "Дунав-мост" - Русе, "Капитан Петко Войвода" - Свиленград и "Илинден" - Гоце Делчев.

Исканията им са за промени в закона за тютюна и тютюневите изделия и увеличаване на изкупните цени на тютюна. Те настояват цените да бъдат на миналогодишните нива, а не както се предлагат сега от търговските фирми с 30 на сто по-ниски.

И още от исканията - да бъдат изплатени като национални доплащания за тютюна 160 милиона лева.

Вчера стана ясно, че министърът на земеделието Димитър Греков е поискал спешна среща в Брюксел за проблемите на българските тютюнопроизводители.

На конференция на Източното партньорство на министрите на земеделието, която се провежда в Молдова, Греков е описал пред еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош тежката финансова ситуация, в която се намират производителите на тютюн в страната ни поради ниските изкупни цени и забавяне на изплащането на тютюна.

Още през следващата седмица въпросът ще бъде обсъден в Брюксел на експертно ниво.

Протести имаше и вчера. В благоевградското село Кочан в знак на протест срещу забавената изкупна кампания и ниските цени се събраха хиляди производители, дошли от всички села в района. Председателят на Инициативния комитет Бранко Заимов каза, че след като държавата не може да се намеси в работата на фирмите изкупвачи, да бъде решено от бюджета да се отпуснат компенсации за разликата до 7 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!