ГЕРБ: Държавата умишлено дава сектор „Тютюн“ на ДПС

Елица Мартинова 21 януари 2014 в 14:00 3931 1

Тютюн, Снимка: БГНЕС, Архив
Тютюн, Снимка: БГНЕС, Архив

ДПС кани тютюнопроизводителите и ги лъже, че ще реши техните проблеми. Държавата отсъства умишлено, за да остави сектора в ръцете на ДПС, а Министерството на земеделието и храните, както знаете, е в ръцете на ДПС.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева на пресконференция за проблемите в тютюнопроизводството.
ДПС задържа най-дълго в историята на България политически дивидент от управлението си в сектора, затова тютюнопроизводителите не могат да се приспособят.

Според ГЕРБ партията на Лютви Местан се упражнява в политическо говорене по темата „тютюн“, която касае прехраната на много хора.

По думите на Десислава Танева, която в миналия парламент оглавяваше земеделската комисия в парламента, държавата се „лута“ и е неспособна да вземе решение за тютюнопроизводителите.

Тя коментира, че когато ГЕРБ са дошли на власт, те са синхронизирали българското законодателство с европейските норми и така са либерализирали пазара.

От ГЕРБ осъдиха липсата на дългосрочна стратегия в сектора и изтъкнаха, че въпреки предупрежденията на производителите, до момента не е предприета нито една проверка за договорки за изкупната цена на тютюна.

Цвета Караянчева коментира, че ДПС умишлено упражнява натиск върху производителите в сектора, за да ги държи зависими.

„ДПС искат да държат хората, които произвеждат тютюн, в такава бедност, че да бъдат лесно манипулирани. Либерализацията на цената на тютюна беше предложение не на ГЕРБ, а на Националната асоциациация на тютюнопроизводителите. Нищо не може да гарантира изкупната цена, освен либерализацията на пазара“, посочи Цвета Караянчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови