ТЕЦ 'Бобов дол' прави зелен пояс и използва пръскачки срещу запрашаването

OFFNews 07 август 2022 в 18:47 2540 0

ТЕЦ

Снимка wikimedia

ТЕЦ-"Бобов дол"

ТЕЦ "Бобов дол" е взела мерки да бъде намалено замърсяването на въздуха в района. За целта е оформен зелен пояс от около 1000 дървета между централата и близкото Големо село. Изградена е и система за оросяване, посочват от дружеството. На багера, който подава въглища към котлите, пък е монтирано специално водно оръдие, съобщи БНР.

Засадените дървета са от бързо растящ вид и те ще са един от начините при ветровито време и други атмосферни условия да се намалява разпространението на прах в района, непосредствено до централата, пояснява изпълнителният директор инж. Любомир Спасов.

"Зелена ограда – покрай оградата между селото и нас, в близост до "черното езеро" – в тази част е направено. (Там), когато стане много сухо и има вятър, се вдига прах", обясни Спасов.

Инж. Спасов поканил общинските съветници и ръководството на общината да посетят на място централата и да се запознаят с предприетите мерки, каза кметът на Бобов дол Елза Величкова.

В края на миналата година стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" води 24 съдебни дела по издадени наказателни постановления от РИОСВ за нарушения при работа на централата.

От години електроцентралата обжалва всички наказателни постановления, някои от които са в размери до 100 000 лева.

Административен съд - Кюстендил е оставил в сила повечето постановени на първа инстанция решения. За други пък е счел, че наложените имуществени санкции са прекалено високи.

Основно наказателните постановления от РИОСВ са за нарушения по разполагането на отпадъци, както и за завишени показатели за вредни емисии в атмосферата или замърсявания във водите на минаващата наблизо река Разметаница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови