Цветан Василев: Пеевски е по-силен от всякога, а Борисов е изцяло зависим от него

Пеевски вече има повече влияние от Доган в ДПС, коментира още Василев

OFFNews 15 май 2019 в 21:25 36347 8

Пеевски е по-силен от всякога, като дори е иззел голяма част от властта на Доган в ДПС, а премиерът Бойко Борисов е изцяло зависим от кръга около тях двамата.

Това заяви бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в едно редките си интервюта пред Явор Дачков за сайта "Гласове". 

Интервюто идва малко, след като вчера бе публикувано предизборно открито писмо от почетния председател на ДПС Ахмед Доган до останалите членове на партията и симпатизантите ѝ. В него Доган моли за прошка и призовава вътрешните борби в партията да не спъват развитието на младите кадри.

Цветан Василев пребивава в Белград вече 5 години, тъй като все още няма решение на местните власти в отговор на искането на българската прокуратура да бъде екстрадиран в България. Той е задочен обвиняем по делото за фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), като според прокуратурата е ръководел престъпна група, която източвала банката с години. Василев обаче отказва да се прибере в България, тъй като според него няма да получи справедливо правосъдие, а и се страхува за живота си.

В интервюто той отново лансира тезата си, че управлявал банката коректно, но тя станала жертва на "много дълбок заговор" с участието на Бойко Борисов, който влязъл в сила след затварянето ѝ от БНБ на 20 юни 2014 г. По негови сметки в момента данъкоплатците отделят 7 млн. лв. месечно за издръжката на синдиците и техните екипи. Той още коментира, че наскоро обявената от тях сума от 600 млн. лв., която ще бъде разпределена между кредиторите, е по-малка от наличните в банката при затварянето ѝ 680 млн. лв.

По думите на Василев Борисов първоначално е имал желание и шанс да спаси банката, когато тя бива поставена под специален надзор. След като преминава от опозицията във властта обаче, Борисов променя мнението си, с което подписва крайната си зависимост от кръга около Пеевски и Доган, коментира Василев.

Борисов и кръга Пеевски

Според него тази крачка прави Борисов зависим от тях и досега, което е видимо от управленските кадри в правителството, половината от които се контролират от центъра около Пеевски и Доган. Василев обаче спори, че тази зависимост не се основава само на нуждата от парламентарно мнозинство. Въпреки че според него Волен Сидеров се е "продал на концесия и неговите постове по структури са всъщност хора на Пеевски", Борисов има друга възможност за сформиране на мнозинство в лицето на Марешки и партията му "Воля".

По думите на Василев зависимостта има и икономическо измерение, но е най-вече чисто институционална, тъй като прокуратурата се държи от Пеевски на 100%. Според него бизнесменът и депутат от ДПС държи Борисов от времето на скандала "Ало, Ваньо" през 2011 г., когато изтичат телефонни разговори между Борисов и вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов. В тях Борисов заръчва да бъде спряна проверка в пивоварната на друг настоящ покойник - бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата по молба на тогавашния президент Георги Първанов.

Тогава експертите постановиха, че разговорите били манипулирани, а разследващият прокурор Пламен Георгиев (настоящ шеф на КПКОНПИ) прекрати преписката. Според Василев самият Пеевски му споделя навремето, че Бойко Найденов фалшифицира аудиозаписа, така че гласът на Борисов да не е автентичен и разследването да бъде спряно. 

Медиите

Въпреки че Василев изцяло финансира начинанията на Пеевски навремето, в интервюто коментира, че последният далеч не е успешен в бизнес стратегиите си. Той заявява, че Пеевски досега никога не е влагал лични средства в никое от бизнес начинанията си, ликвидирал е няколко предприятия, а до 2013 г. дори не можел да си плаща данъците. Единственият бизнес, който поддържал, било издаването на вестниците и "парцалите му там". 

По негова информация сега Пеевски се гласи да закрие Канал 3, който работел "почти изцяло с крадена техника на ТВ7". Василев още коментира покупката на "Нова телевизия" от бизнесмена Кирил Домусчиев и я описа като "нова голяма играчка" за Пеевски. Той още направи паралел между ролята на параван, която Домусчиев ще изпълнява в "Нова", и неговата собствена в управлението на ТВ7 навремето.

"Някой да финансира и да обира всичките негативи, той вече си е пакетирал медията – Вяра Анкова е ясно, че години наред беше човекът на Пеевски в БНТ, заедно с Маргарита Николова. Освен това сестричката на Занаида Златанова – Миляна Велева. Сега очаквам и Ива Стоянова – „Въздесъщата“, да стигне до Нова телевизия и тежко му и горко на Домусчиев, просто си купи фабрика на 8 септември", коментира той. 

ДПС

Запитан защо един мъж на възрастта на Пеевски би могъл да се радва на такъв "триумф", Василев отговаря, че той може да е необразован, но не е лишен от качества. "Очевидно обаче е заслужил доверието на този милиционерски център, който на практика управлява държавата, къде по-активно, къде по-неактивно от началото на прехода", допълва той.

Според него обаче успехът в България минава само през зависимост и триумфът на Пеевски се дължи най-вече на "една сериозна база от компромати за всеки един". Василев смята, че неговото влияние вече надвишава дори това на Ахмед Доган в собствената му партия. "Ако забелязвате в момента, активни са хората на Пеевски напред, Менти разни, Хамиди, Мамути и не знам какви си още изкопаеми. Те са фронтът на ДПС", коментира той. 

Елена Йончева

Според Василев обвиненията срещу Елена Йончева за пране на пари са несъстоятелни, тъй като целта на фирмата им била производство на филми, които да не натоварват бюджета на вечно намиращата се в дефицит ТВ7. По негови думи е имало сделка със CNN да изкупува някои от филмите.

Той още заяви, че преди два месеца е подал сигнал до главния прокурор Цацаров за организирана престъпна група (ОПГ) на Пеевски с бТВ за отклоняване на средства, финансирани от същата офшорна фирма, за която съдят Йончева. "При Йончева става въпрос за 200-300 хиляди, но в случая с Пеевски, Красимир Гергов и бТВ става дума за 15 млн. долара", добави Василев.

Европейският съюз

Василев още обвини Европейския съюз в цинизъм и двойни стандарти. "Ако си спомним правителството на Орешарски, то беше непрекъснато атакувано през Брюксел, заради неформалната подкрепа на Волен Сидеров. А сега Волен Сидеров официално участва в управленската коалиция и това вече не е проблем за Жозедоловци и Юнкеровци, и разни други", коментира той.

Според него е показателно, че влиянието на Пеевски расте в страна-членка на ЕС и че от фалита на КТБ насам, държавата пада непрекъснато във всички класации по корупция и по индекс на свобода на медиите. Василев заяви, че Европейският съюз е пропит от корупция и структурата му също така позволява малцината българи, които работят в институциите му, да упражняват известен контрол върху информацията, която циркулира за България.

"И това успяха да направят, по същия начин успяха да спрат разследването на Европейския банков орган в Лондон по отношение на КТБ през есента на 2014 г. с активното участие на българи, аз знам и кои са те. Всъщност тази ситуация даде достатъчно свобода на Пеевски, бидейки далеч от фокуса на Европа, да работи спокойно за надграждането на своята Империя за злото. За най-голямо съжаление обаче, в САЩ обърнаха внимание, а моята апликация по Магнитски беше началото", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

8

Jinx

18.05 2019 в 16:51

Мустакатият пак се обади. Интересно сам ли си измисля тия „новини“ или някой му ги пише

12860

7

newfoundland

16.05 2019 в 22:33

Василев ограби вложителите на КТН, измъкна се, а сега е решил да се прави на говорител последна истанция.

3811

6

Toni2019

16.05 2019 в 15:43

Един от малкото прецакани слуги на статуквото. За щастие не са много едрите риби като него, които могат да хапят.

Използваха Василев и купиха България на безценица. Това се случи. Сега пак сме в тоталитаризъм

12082

5

leomesi

16.05 2019 в 15:27

Много ги разбира нещата Василев, говори като авторитет. Ама самият той всъщност си е не по-малък престъпник. Да не кажем, че е най-големия, първенец в измамите, дето се вика.

12392

4

мгергов

16.05 2019 в 13:55

Някога и Цветан Василев беше зависим от този кръг, по същото това време ограби доста хора. То е лесно да горови за другите, но да погледне себе си и да поеме отговорност първо за своите действия.

12373

3

Emigirl

16.05 2019 в 12:51

На Василев не може да се отрече, че знае кои са точните хора, на които да даде пари под масата

6239

1

Izoblechitel

16.05 2019 в 01:23

Василев държи цялата шайка за топките. Затова никой не го търси.