ЦИК: Депутатите да решат да махнат машинното гласуване или да не го махнат

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2019 в 10:33 1831 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Александър Андреев.

„Дали ще бъде елиминирано машинното гласуване или не, е въпрос на законодателя. Той трябва да го реши чрез евентуална промяна на Избирателния кодекс. Това, което ЦИК обаче счете, че е длъжна да направи, е да даде своя анализ, в който да даде грешките и проблемите, които са възникнали на изборите за европейски парламент.”

Това заяви пред "Нова телевизия" Александър Андреев, говорител на ЦИК, във връзка с обсъждането от миналата седмица, че е редно машинното гласуване да бъде премахнато.

Ако не бъде, на местните избори идната есен трябва да бъдат осигурени 6000 машини за гласуване, които ще са 2 пъти повече от наличните за европейските избори от май месец.

Той изтъкна, че в 26 секции тогава машините не са заработили, а на множество места има грешка при отчитането на преференци.

ЦИК е дала своите предложения за облекчаване на протокола, като съветва да бъде назначен един държавен орган, който да одитира и сертифицира машините. Това обаче не може да е самата ЦИК, тъй като тя няма капацитета за подобна дейност - нито хора, нито база. Андреев съветва тази функция да се поеме най-добре от администрацията на Министерския съвет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Либерал

07.07 2019 в 10:19

Поредните калинки, които са свикнали само да получават пари от манипулирането на изборите, а иначе да научат нещо ново - сакън !