ЦГМ се сети: Оправя електронните табла по спирките, обещава от утре да не лъжат чакащите

Устройствата не работят днес

OFFNews 22 март 2019 в 10:46 4828 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Таблата по спирките в столицата, които би трябвало да информират чакащите кога пристига очакваното превозно средство, няма да работят днес. 

Това съобщиха от Центърът за градска мобилност. През деня ще бъде извършено обновяване на технологиите, с които работим, уточняват от ЦГМ и поднасят извинения на гражданите. 

"Не го гледай това, то лъже", е най-честият обобщен коментар на хората по столичните спирки, установи проверка на OFFNews. Разминаванията с по-няколко минути са и в двете посоки - очакваното превозно средство пристига по-рано или по-късно от изписаното време на таблото. Особено дразнещ за хората е записаният глас, който повтаря невярната информация непрекъснато. 

Столична община започна подмяна на 220 електронни табла на градския транспорт с нови, стана ясно през октомври миналата година. Проектът е за 978 хил. лева. Така спирките, на които има табла, ще станат 1250, обясни тогавашният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Таблата се доставят от обединението "Проджект Новатроник София", съставено от видинската фирма "СофтСкрипт" ЕООД и сръбската "Новатроник". Сръбската фирма достави и 420 табла за градския транспорт в София през 2015 г., като част от консорциум "София инфобордс 2015" с българското дружество "Системни комуникации", по договор за 2.36 млн. лева. 

Калоян Паргов: От ЦГМ да кажат реалната причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт

Ръководството на Центъра за градска мобилност да обясни истинската причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт и на електронните табла по спирките. Това призова лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Според него обяснението "обновяване на технологиите" на втория ден, след като се е случил сривът, е неуспешен опит за кризисен пиар или обикновено оправдание, за да бъде скрит истинският проблем.

"Не мога да приема подобно извинение, след като ние вчера получихме сигнали от граждани и от шофьори в градския транспорт, че системата не работи, коментира Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм. В четвъртък почти целия ден е имало хаос в транспорта, шофьорите са се движели без разписания и колите не са имали връзка с Централния диспечерски пункт. И не са били информирани, че ще има "обновяване на технологиите". Ако е било планирано всичко това, най-малкото няколко дни предварително трябваше да има информация и създадена организация".

Калоян Паргов припомни, че настоящата система за управление на трафика беше въведена от бившия заместник-кмет по транспорта Любомир Христов и още тогава е имало доста въпроси без отговори по отношение на качеството й. "Към този момент няма яснота реално колко струва на Центъра за градска мобилност поддръжката и експлоатацията на тази система. Самият факт, че има подобни сривове, показва липси - на качество, на сигурност...", коментира той.

В тази връзка, лидерът на БСП - София настоява заместник-кметът по транспорта Дончо Барбалов и изпълнителният директор на ЦГМ Християн Петров да информират членовете на Комисията по транспорт и туризъм на предстоящото й заседание идната сряда за истинските причини за срива. "Очаквам и информация за това кой и как осъществява поддръжката на системата, ще има ли санкции за допуснатия срив и какви са мерките, които са предприети, за да не се повтарят подобни инциденти", каза Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

22.03 2019 в 12:07

Като се има предвид, че вчера не работеха, а днес работят, май и вие послъгвате?