Централна гара. Първата среща на бежанците с държавата и доброволците

Елена Николова 29 март 2022 в 19:12 9317 2

Снимка Елена Николова / OFFNews

Понеделник. Часът е 20:26. На Централна гара в София спира международният бърз влак, който тръгва от Букурещ и минава през Русе. Вратите се отварят и от вагоните бързо започват да слизат пътници. Някои от тях се отправят директно към подлеза, водещ към изхода на гарата. Други пък изчакват на перона - това са украици, бягащи от войната. Майки с деца, възрастни, хора, тръгнали с домашните си любимци.

Посрещат ги екипи на БЧК, на Столична община и на СДВР. Помагат им да свалят багажите си, но повечето пътуват само с раница на гърба си. След като всички украинци са слезли, а целият багаж е свален, служителите на Столична община, заедно с доброволците на БЧК, повеждат около 50 души към подлеза, водещ към изхода на гарата. Но не напускат сградата. Изчакват хората отново да се съберат, след което се запътват към втория етаж. В момента там се намира временен кризисен център за подпомагане на бежанците от Украйна.

Вляво от стълбите на втория етаж има стая, в нея са гишетата на Дирекция “Миграция”, където бежанците могат да се регистрират и да подадат документи за предоставяне на закрила. В същата стая има обособен детски кът с играчки, масичка, листа и флумастери за рисуване. Освен това има и около петнайсетина походни легла.

Но все още е рано за регистрация. Бежанците първо отиват в място за отдих с масички и столчета, дюшеци за спане и още един детски кът, разположени вдясно след стълбите, на втория етаж. Украинците са посрещнати от още служители на Столична община, които веднага им обръщат внимание. Бежанците се разполагат по масичките и изчакват търпеливо. Доброволци от БЧК започват да им носят пликове с основни хранителни продукти, неща от първа необходимост, както и храни и напитки, които да консумират сега. Разбира се, има подсигурена храна за домашните любимци.

Междувременно служителите започват да разговарят поотделно с украинците. Записват ги, че са пристигнали, както и от каква помощ се нуждаят - като настаняване, билети, регистрация за закрила или статут на бежанец. След това ги тестват за коронавирус, тестовете са напълно безплатни. Столична община е подсигурила и апартаменти за карантина, ако се наложи.

След регистрацията пристигналите украинци отиват в спалните помещения на гарата. От БЧК обясниха, че обикновено там бежанците могат да останат до 3 дни, като през това време храната им е подсигурена, както и всичко останало, от което имат нужда. Но повечето украинци не остават дълго на гарата. Изчакват до сутринта, след което поемат отново на път - повечето към чужбина. Други пък решават да поемат към конкретен град у нас, или да останат в София. Но ако все още не са решили или билетът им до някоя друга дестинация е след няколко дни, Столична община поема грижата за тях като ги настанява в общински или държавни бази.

След като бежанците са вече настанени в спалните помещения на гарата, служителите от Столична община започват да им помагат с регистрацията към Дирекция "Миграция". Процедурата отнема около 20 минути, издава се документ за предоставяне на временна закрила. Всичко, което трябва да предоставят, е паспорт и няколко декларации. Когато приключат с регистрацията, украинците са вече свободни да си отдъхнат поне за малко и да съберат сили за утрешния ден.

Снимки: Елена Николова / OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

2

Kan

29.03 2022 в 21:01

Браво!!!Горд съм!

1220

1

хr4

29.03 2022 в 19:22

Бре, ти да видиш! Едно нещо направено като хората(ако наистина е така). Браво!
 
X

Да помогнем на украинските деца!