Цацаров надви властта за парите на магистратите

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 09:20 4375 7

Главният прокурор Сотир Цацаров надви властта за парите на магистратите. Конституционният съд (КС) единодушно е отменил ограничението в Закона за държавния бюджет за 2015 г., което не позволява дофинансиране на съдебната власт при неизпълнение на приходите. 

С 12:0 гласа КС обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за бюджета, която се отнася до парите за магистратите.

Съдиите са възприели аргументите на докладчика Пламен Киров, че разпоредбата в чл. 2, ал. 6 от Закона за бюджета за 2015 г., според която "неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет", е в противоречие с конституцията, съобщи "Правен свят". 

"Ще се съобразим с решението на съда", заявиха от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов, цитирани от "Де факто".

В решението си съдът е посочил, че забранителният текст от закона за бюджета противоречи на принципите на правовата държава, разделението на властите и на условието по конституция, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен. Според конституционните съдии невъзможността съдебната власт да получи допълнителни пари, ако не събере достатъчно от такси и от други източници, погазва независимостта ѝ. 

На това се беше позовал и главният прокурор Сотир Цацаров, който в искането си до КС заяви, че законодателната власт е длъжна да гарантира бюджета на съдебната власт, за да може тя ефективно да осъществява функциите си. "Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет", заяви той.

В искането си до КС Цацаров напомни, че поради недостиг на средства от 2012 г. не са актуализирани заплатите в съдебната система, а според съдебния закон това е задължително. 

През февруари тази година на среща с ВСС финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърли исканията хазната да отпусне още 25,4 млн. лв. за индексиране на магистратските заплати по закон под предлог, че няма пари. След вчерашното решение на КС решаването на този въпрос изглежда по-оптимистично, макар че високопоставени магистрати, според "Преса" остават скептични по въпроса.

Бюджетът на съдебната власт за 2015 г. е 460 млн. лв. - точно толкова, колкото беше предложил кабинетът. ВСС беше поискал първо 543,7 млн.лв., после 493,4 млн. лева. 

По закон най-ниската магистратска заплата е удвоеното средномесечно възнаграждение в бюджетната сфера. 

Към основното възнаграждение на магистратите, както и на служителите в системата, се начислява по 2% за всяка прослужена година, но надбавката не може да надхвърля 40%. Всяка година съдиите и прокурорите вземат и по две средни бюджетни заплати за облекло, а на служителите се дават до две. 

В края на м.г. въпреки непрекъснатите оплаквания от липсата на пари ВСС реши всички магистрати, шефовете им и всички съдебни служители да бъдат поощрени коледно с по 34,28% от основното си възнаграждение. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 12:34

Това решение само по себе си не е проблем, аз на мястото на Горанов, ако не си съберат парите, просто ще предложа на НС или да актуализира (в посока надолу) бюджета на съдебната власт или държавния бюджет (посока нагоре) за да се предвиди субсидия.

15.07 2015 в 11:45

ОСТАВКА бе, писна ни от паразити

15.07 2015 в 11:09

Нищо не работят, а пари все искат! Гръцка работа. :)

15.07 2015 в 11:03

Голяма изненада, но и депутатите не останаха по-долу и те отхвърлиха намаляването на сумата за гласувал, хайде сега да видим простата рая, още ли ще ходи да гласува и да пълни гушата на червената мафия, а за капак и да узаконява престъпленията и мародерствата й?!

15.07 2015 в 09:45

Съд и прокуратура - мафия
Мафият спечели битката, но не войната!

Протесите срещу цацата и съда продължават, докато не освободим България от ръцете на мафията !

Оставка!

15.07 2015 в 09:30

Надвил е себе си? A, стига бе!

15.07 2015 в 09:26

Браво на цацата ... Помогна да се реши най-наболелият проблем в държавата ... Дай боже всекиму