Търсим консултация с лекар под 6 пъти средно за година

OFFNews 02 февруари 2017 в 13:59 2951 0

Малко под 6 пъти средно за година търсим консултация от лекар. Това сочат данни на Евростат за 2014 г. Проучването включва броя на посещенията при общопрактикуващ лекар и при специалист средно на човек за година.

Най-често с лекар се консултират в Унгария. Според статистиката посещенията при лекар са средно по малко под 12 на човек за година. Голям е броят на потърсилите лекар в Словакия и Чехия. Жителите на тези страни са потърсили лекар по малко над 11 пъти на човек за година.

И трите държави се отчита лек спад на броя на посещенията в сравнение с данните от 2009 г.

Най-малък е броят на посещенията при лекар в Кипър и Албания. Жителите на двете страни са посетили лекар средно по малко на 2 пъти на човек за година. Данните сочат, че в Албания посещенията леко са се увеличили в сравнение 2009 г., докато в Кипър са намалели.

Според данните от проучването през 2008 г. по-голяма част от потърсилите консултация с лекар са жени, като тази тенденция е валидна за всички държави, включени в изследването.

В четирите седмици преди провеждането на проучването общопрактикуващ лекар в България са потърсили 26,8% от гражданите - около 32% от жените и 22% от мъжете, а към специалист са се обърнали 9,5% от гражданите - около 12% от жените и под 8% от мъжете.

Най-много хора според данните са се обърнали към общопрактикуващ лекар в Германия, като в месеца преди проучването към личния си лекар са се обърнали 40,5% от гражданите - около 42% от жените и 39% от мъжете. Най-малко пък са обърналите се към личния си лекар в Кипър – едва 3,3% - 4% от жените и 3% от мъжете, като класацията е на база данните за Германия, Унгария, Австрия, Словакия, Полша, Белгия, Чехия, Испания, Словения, Малта, България, Гърция, Естония, Латвия, Румъния, Кипър и Турция.

Данните сочат, че за проучвания период най-много пациенти са посетили специалист в Словакия – 25,5% от гражданите - близо 30% от жените и 22% от мъжете. Най-малко пък са те в Румъния – 4,8% от гражданите - 6% от жените и 4% от мъжете, като класацията е на база данните от Словакия, Чехия, Германия, Кипър, Полша, Унгария, Гърция, Словения, Естония, Белгия, Латвия, Испания, България, Малта, Румъния, Турция.

Данните сочат още, че жителите на България са посетили средно по 0,8 пъти на човек за година зъболекар през 2014 г.

Най-често посещават зъболекар в Холандия – над 2,5 посещения за година на човек за 2014 г., а най-малко – в Португалия – под 0,1 посещения средно за човек за година.

Според данните България е в дъното на класацията по процент от хората, потърсили физиотерапевт в рамките на годината преди провеждането на проучването – едва 3,8% от хората са потърсили такава консултация. На последно място е Румъния, където такава консултация са потърсили 2% от хората, и Турция, където помощ от физиотерапевт са потърсили 3,6% от гражданите.

България е и на предпоследно място по процент от гражданите, посетили психолог през годината преди проучването – едва 1%. Според данните подобна консултация е търсена изключително рядко от жителите на съответните държави. Все пак на последно място е Румъния, където консултация с такъв специалист са потърсили 0,4% от гражданите, а на първо място е Белгия, където помощ от психолог са потърсили 3,9% от гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови