Търговци от Графа съдят Столична община за 390 хил. лв.

Искът е за пропуснати ползи и причинени вреди от ремонта

OFFNews 10 май 2019 в 13:12 6113 2

387 059,75 лева искат търговци за пропуснати ползи и претърпени вреди от ремонта по "Граф Игнатиев". Днес те са внесли иск срещу Столична община в Софийски градски съд. 

От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 са за претърпени вреди, съобщиха от сдружение "Справедливост за всички в България". В иска до този момент са включени 13 търговци, поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен, като в него могат да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски, се уточнява в съобщението. 

Търговците в района претендират за справедливи обезщетения само за 6 месечен период, като приемат останалите 6 месеца за обективно необходими за осъществяването на този мащабен ремонт. 

Съдебното дело се води от името на създаденото специално за целта сдружение „Справедливост за всички в България”, което е изрично упълномощено от всеки един от участващите в иска да го представлява.

Сдружението е изработило и специална методика за отчитане на пропуснатите ползи и причинени щети.

В мотивите към иска се подчертава:

Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” Столична община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с „местното население”, както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време на ремонта (в началото 300 дни , а към настоящия момент повече от година) е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад „Гарибалди“ и площад „Славейков“.

От самото начало на ремонта Общината разрешава по цялото протежение на улицата и на броени сантиметри от входовете на търговските обекти да се поставят метални ограждения и по тях надписи и сигнализация, че преминаването е възможно само за живущи в региона. В този огромен отцепен периметър обаче в повече от времето въобще не се е работило, което е доказано с многобройни свидетелски показания на служители в обектите и на живущи в региона.

През цялото време на ремонта Столична община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства. На единствената официална среща между общината с търговците (разполагаме с пълен запис) се съобщават множество неверни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „преобещано“ за октомври. В крайна сметка движението на трамвая бе възстановено на 30 декември.

Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столична община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона. 

На среща между бизнеса и представители на изпълнителя Джи Пи Груп и общински съветници през ноември миналата година стана ясно, че представителите на бизнеса искат да им бъдат платени 8 наема от старта на ремонта до края му, което ще бъде достатъчна компенсация според тях. Сред предложенията бе и вариантът да бъдат освободени от такса за платена зона за паркиране, да получат рекламни площи безплатно и др.

Диана Дамянова от "Мекица и кафе" - бивш зам.-председател на КНСБ, създател на пи ар агенция и шеф на отдела за връзки с обществеността на "ЛУКойл-България", заплаши тогава с колективен иск за пропуснати ползи, който, ако от Столична община не изпълни доброволно, отива в съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

10.05 2019 в 14:23

Този ремонт доведе до огромни загуби за търговци и собственици на имоти около Графа..направо е безумно