Свободно къмпингуване - да, ако има охрана, тоалетна и сметта се събира

Мая Младенова 01 юни 2021 в 14:00 4214 0

Снимка Pixabay

Нова проектонаредба за правилата за спорното "диво къмпингуване" публикува МРРБ за обществено обсъждане.

Тя предвижда свободното къмпингуване с палатки, каравани и кемпери извън къмпингите да бъде разрешено, но при определени правила.

Наредбата е публикувана на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.

Изисквания

Според правилата на сайта на всяка община трябва да има регистър на местата за временно разполагане в зона "А" и в зона "Б" съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

Места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да се обособяват в: поземлени имоти или в части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. Специално за земеделските земи, местата за палатки, кемпери или каравани могат да са само в земи, които са трайно необработваеми и които не се отдават под наем или аренда. Те не могат да попадат в границите на защитени територии с категория резерват, природна забележителност, поддържан резерват и защитена местност.

Местата за временно разполагане няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. В тях освен палатки, кемпери и каравани, могат да се поставят само архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство.

Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване.

Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години във времевия период от 1 май до 30 септември.

След като първо забрани, а после разреши свободното къмпингуване, парламентът остави недотам изяснен въпроса колко е законно то и по какви правила. Очакваше се висящите въпроси да бъдат разяснени с изработване на правила за къмпингуване извън къмпингите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!