Свлачището в Перник не било причинено от ромски незаконни мини

Владислава Тричкова 02 юли 2015 в 15:52 2719 2

Божидар Лукарски, министър на икономиката

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Божидар Лукарски, министър на икономиката

Незаконният добив на въглища не може да бъде причина за свлачището в пернишкия квартал "Рудничар". Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

„След като вчера бях на място на инцидента и днес събрахме цялата първична геоложка експертиза, експертите от Министерството на енергетиката и дори ликвидаторите са на мнение, че не незаконният добив е причина за обявеното бедствено положение в Перник“, заяви Станков.  

683 000 лв. ще бъдат пренасочени незабавно, за да се компенсират щетите от свлачището в Перник, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

Министърът заяви, че заедно с Живка Габрова - ликвидатор на „Мини Перник“ ЕАД, доц. Стефчо Стойнев, който е преподавател в Минно-геоложки институт, и областния управител на Перник Ирена Соколова са взели решение 683 000 лв. от предвидените за 2016 г. средства по "Проект за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване производствената дейност във въгледобива на "Мини Перник" ЕАД, в рамките на гр. Перник" да бъдат пренасочени, за да могат да се компенсират щетите от свлачището.  Тези пари ще отидат както за обезопасяване на района и за укрепване на земни маси, ако това е необходимо, така и за обезщетение на собственици на частните имоти в района. 

Министърът съобщи, че вече са взети всички необходими мерки, за да се осигури спокойствието и безопасността на хората, живеещи в квартал "Рудничар". 

Божидар Лукарски е категоричен, че незаконният добив на каквито и да е подземни богатства трябва да се криминализира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!