Къщи в Перник пред срутване, роми копаят незаконно въглища до тях

OFFNews 01 юли 2015 в 15:05 6259 8

Три къщи в Перник са заплашени от срутване, заради незаконни мини. Хората са евакуирани от домовете си, в квартал "Рудничар" е обявено бедствено положение, след предизвикано от прокопаните от роми галерии свлачище. 

Две семейства са настанени в общински жилища, съобщи кметът на града Иван Иванов. Незаконният добив на въглища е подкопал основите на сградите, те са започнали да се пропукват през нощта, обясни Иванов, цитиран от Мироглед. 

Чу се шум от пропадане на къщата. Веднага скочихме със съпруга ми. Стените се цепеха като салфетки, а пода беше на вълни. Взехме най-необходимото и изтичахме навън. Най-важното бе да се спасим“, разказва собственичка на най-тежко пострадалата къща Румяна Павлова. 

Заради форсмажорните обстоятелства бе събран Кризисния щаб. Пътят също е пропукан. Мястото е отцепено и е назначена денонощна полицейска охрана", обясни Иванов.

Теренът, където са входовете на незаконните мини, е собственост на фирма „Елитгруп". Дружеството е уведомено за случващото се. Извикани са и минни спасители от Бобов дол, които да установят дали в галериите има хора. Ако няма, ще бъдат затрупани.
Те са с дължина около 20 метра и с дълбочина 15 м. Вътре въздухът бил едва 10% и приличали на лисичи дупки.Тепърва специалистите от „Геозащита" ще преценяват дали къщите могат да бъдат укрепени или ще се наложи да бъдат съборени.
„Водим борба с незаконните въглекопачи отдавна, но за жалост това деяние не е криминализирано. Досъдебните производства се прекратяват от прокуратурата", каза още Иванов.

Непрекъснато се затрупват подобни галерии, което струва на общината около 5 000 лв. 

Предприети са мерки мястото да се охранява денонощно от полиция до справяне с кризисната ситуация. В първо РУ – Перник е започнато досъдебно производство за унищожаване и повреждане и работата продължава под наблюдението на Районната прокуратура в областния център, съобщиха от МВР. 

От около месец и половина по инициатива на Областния управител на Перник се извършват съвместни проверки за незаконен добив на въглища с участието на представители на Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, ОДМВР – Перник, общински инспекторат и служители на РДПБЗН. При установяване на нарушения, незаконно придобитите суровини се изземват и се дават на социално слаби граждани от общината, а нарушителите се санкционират, допълват от МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови