Къщи в Перник пред срутване, роми копаят незаконно въглища до тях

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 15:05 5518 8

Три къщи в Перник са заплашени от срутване, заради незаконни мини. Хората са евакуирани от домовете си, в квартал "Рудничар" е обявено бедствено положение, след предизвикано от прокопаните от роми галерии свлачище. 

Две семейства са настанени в общински жилища, съобщи кметът на града Иван Иванов. Незаконният добив на въглища е подкопал основите на сградите, те са започнали да се пропукват през нощта, обясни Иванов, цитиран от Мироглед. 

Чу се шум от пропадане на къщата. Веднага скочихме със съпруга ми. Стените се цепеха като салфетки, а пода беше на вълни. Взехме най-необходимото и изтичахме навън. Най-важното бе да се спасим“, разказва собственичка на най-тежко пострадалата къща Румяна Павлова. 

Заради форсмажорните обстоятелства бе събран Кризисния щаб. Пътят също е пропукан. Мястото е отцепено и е назначена денонощна полицейска охрана", обясни Иванов.

Теренът, където са входовете на незаконните мини, е собственост на фирма „Елитгруп". Дружеството е уведомено за случващото се. Извикани са и минни спасители от Бобов дол, които да установят дали в галериите има хора. Ако няма, ще бъдат затрупани.
Те са с дължина около 20 метра и с дълбочина 15 м. Вътре въздухът бил едва 10% и приличали на лисичи дупки.Тепърва специалистите от „Геозащита" ще преценяват дали къщите могат да бъдат укрепени или ще се наложи да бъдат съборени.
„Водим борба с незаконните въглекопачи отдавна, но за жалост това деяние не е криминализирано. Досъдебните производства се прекратяват от прокуратурата", каза още Иванов.

Непрекъснато се затрупват подобни галерии, което струва на общината около 5 000 лв. 

Предприети са мерки мястото да се охранява денонощно от полиция до справяне с кризисната ситуация. В първо РУ – Перник е започнато досъдебно производство за унищожаване и повреждане и работата продължава под наблюдението на Районната прокуратура в областния център, съобщиха от МВР. 

От около месец и половина по инициатива на Областния управител на Перник се извършват съвместни проверки за незаконен добив на въглища с участието на представители на Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, ОДМВР – Перник, общински инспекторат и служители на РДПБЗН. При установяване на нарушения, незаконно придобитите суровини се изземват и се дават на социално слаби граждани от общината, а нарушителите се санкционират, допълват от МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 15:16

БХК (или както е правилно да се нарича БЦК - Български цигански комитет) не се интересува от проблемите на българите. Така, че от БЦК може да започнат да вият как укрепването на незаконните мини ще лиши техните любимци от препитание. Има ли намесени цигани, тези от БЦК са винаги на тяхна страна - явно получават пари за работа по циганските въпроси. Така, че не очаквайте БЦК да помогне в случая.

01.07 2015 в 17:29

Аз знам много добре какво искам , а че няма гражданско общество в България е вярно , а няма защото ей такива като теб разориха държавата и сега хората имат да мислят за далеч по наложителни неща от това да мислят за политика , като например как да си платят сметките на монополите дето вие допуснахте да разградят държавата ни , да си напълнят хладилника с ниско качествена храна купена от долнопробни хранителни вериги , които в собствените си държави се водят магазини за социално слаби . Аз знам какво искам , искам всички крадливи и корумпирани боклуци да се изнесете от управлението на държавата и да се пренасочите към затворите да побачкате и вие малко за без пари в съмнителни условия , като 70 % от българите . Скапаняци такива !!!

01.07 2015 в 16:45

Не са те питали, защото няма смисъл. А няма смисъл да те питат какво искаш, след като ти сам не знаеш какво искаш.

01.07 2015 в 15:58

НИКОЙ не ме е питал искам ли демокрация , искам ли ЕС и дали искам НАТО . Нямаше референдуми , а и да имаше "новите демократи" всички до един бивши комунисти , а сега и либерали демонизираха социализма , другите пък пишман социалисти направиха всичко по силите си да докажат как наследството на прокаженото БКП не е бъдещето на държавата . Демокрацията донесе права и свободия , ама само за определени личности . За дебелите мутри , за техните представители в парламента и естествено за най-ухажвания им електорат !!!!! Да разбирам радетелите за демокрация , много от тях пишат тука във форума , българския комунизъм и социализъм са монументално сгрешени , но след като демокрацията ни стъпи в/у тези основи тя е още по-опорочена . Допълнително евроатлантическите лобисти не искат независими малки европейски държави . Забелязвате ли , че само на държави като нас се правят забележки за расизъм . Франция и Англия , са по големи расисти и по малко толерантни ама те имат права , а ние само задължения !!!

01.07 2015 в 15:51

Циганите са проблем на обикновените хора. Сега е демокрация и не може да очаквате, държавата да се занимава с всякакви глупости, както беше по времето на социализма. Искахте права, дадохме ви права. Сега се оправяйте.

01.07 2015 в 15:20

Спокойно, като ви падне къщата от незаконна галерия, БХК ще ви защити и издейства нова. Опс, потърпевшите са българи. Сори, БХК не е заинтересувано.

01.07 2015 в 15:11

Това е расизъм 100% !!! Свобода за ромите!!! Освободете ги от гадните българи, дето решават вместо Доган и Боко!!!!

01.07 2015 в 15:11

БХК !?!?!!?