Свиват обучението на медицинските сестри от 4 на 3 години

В гимназиите ще се учи за парамедик и лекарски асистент

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2014 в 10:19 15970 10

Нигяр Джафер и Хасан Адемов

Снимка БГНЕС, архив

Нигяр Джафер и Хасан Адемов

Планира се обучението за медици да се съкрати от 4- на 3-годишно.

Това обяви председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер по време на национална среща с медиите през почивните дни в Албена, озаглавена "Новости в диагностиката и лечението на социалнозначими болести".

Една от причините е недостигът на медицински сестри - цели випуски напускат България в момента, в който завършат, коментираха участници в срещата. Има и клиники, в които средната възраст на медицинските сестри е 60 г., а има и 75-годишни, допълниха лекари.

Сега медицинските сестри завършват бакалавърска степен в медицинските колежи.

Друга планирана промяна чрез поправки в Закона за професионалното обучение ще позволи още в професионалните гимназии да се учи за парамедик и лекарски асистент, каза Джафер.

Ще има различни нива на обучение за парамедици и лекарски асистенти. Тепърва ще се уточнява какви ще са правомощията на тези, които са завършили само гимназия, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 21:58

Да си медицинска сестра е не просто професия ,а призвание.Друг е въпросът за материалното обезпечение в тази насока.Дали ще се учи 3или 4 години е без значение.Важна е отговорността за човешкият живот,която не е по-малка от лекарската,защото много често сестрата се справя сама в много спешни ситуации.

04.06 2014 в 19:20

Защо толкова некомпетинтни хора изказват мнение. Елате да учите и тогава се изказвайте, същите тези който тъпчете утре ще се грижат за вас и вашите деца.

04.06 2014 в 12:15

Оправете си неграмотната статия! Сестрите учат в университетите, и то не от вчера!

04.06 2014 в 12:06

До giotwer: Научил си един термин и се мислиш за велик...Само за информация да ти кажа, че сестрите учат всичко това, което учат и лекарите, но в по-компресиран вид(например анатомията за сестри е 1 семестър,а за лекари 2)От друга страна, като се замислиш лекар без сестра е все едно без ръка.

03.06 2014 в 14:12


От 2007 г. обучението на медицински сестри става към медицинските университети в страната. Или журналистът е писал неподготвено статията, или леля Нигяр е била в Албена просто да си почине.

03.06 2014 в 14:02

"Сега медицинските сестри завършват бакалавърска степен в !!" медицинските колежи."!!!" Нима?

03.06 2014 в 10:59

Независимо дали свиват обучението или не, то ще трябва да остане бакалавърско обучение, защото така е задължително по европейските изисквания на споразумението от Болоня 1999 г.
Това е глупаво, сестрите и сега при четиригодишно обучение са със свръхнатоварена учебна програма.
По-добре да им направят заплатите съответстващи на отговорностите, вместо такива измислени реформи.

02.06 2014 в 22:12

Дай Боже всички вас, всички вас "управляващи", от последните 25 години , да ви лекуват "доктори" с парите от здравна каса и да се грижат за вас "мед.сестри" по време на лечение по"здравна пътека" Да се гърчите в АДА който създадохте!!! АМИНННННННННННННнн!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

02.06 2014 в 15:56

А,бе,Медик,ти знаеш ли какво е плазмодий и колко е съвършен за онова за което е създаден от Господ.Не 4,а само 2 години са необходими за сестрите,и няма нужда да се водят специалисти с висше образование,тъй като това не може да покрие никакви изисквания.Някога учеха по 1год и 1 год стаж и голяма част от тях бяха доста добри в работата,после ходиха на курс 3 месеца и им признаха висше образование(тъй като,такова животно "полувисше" няма).А заплатите и сега не са им малко-ножицата лекари-сестри сега е 1,5:1,навсякъде другаде е минимум 4:1,каквото трябва да бъде и съотношението м/у лекари и сестри за нормално действащо здравеопазване само че,наобратно.