Светият синод: Руската църква трябва да бъде отворена, но не зависи от БПЦ

OFFNews 03 октомври 2023 в 16:10 2202 3

Руската църква

Снимка Светослав Метанов

Протест пред Руската църква блокира Митрофанова и руския митрополит Антоний

Светият Синод подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на Руската църква и изразява надежда храмът да бъде отворен в най-скоро време, но не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква-Българска патриаршия да я отвори.

Това се казва в позиция на Синода, който по-рано днес се събра на заседание, за да обсъди казуса с храма "Св. Николай Мирликойски Чудотворец". Той беше затворен на 21 септември 2023 г. по искане на руското Министерство на външните работи, след като България експулсирала предстоятеля на руската църква архимандрит Васиан и свещениците му заради "заплаха за националната сигурност". Това предизвика възмущението на вярващи и редица коментари.

Руския посланик у нас Елеонора Митрофанова обвини управляващите в опит да прекъснат отношенията между "сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ" .

На 25 септември патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът, назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в руската църква и настоя тя да отвори врати, но сградата остана затворена, тъй като е собственост на руското посолство. Тогава Светият Синод съобщи, че Неофит е информирал руския патриарх и очаква от посолството да отвори църквата.

Последваха протести, на които също се призова храмът отново да отвори врати.

На днешното заседание Синодът подкрепи напълно писмото на патриарха и изпращането му до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Синодът възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за функциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе. 

В сайта на Българската патриаршия е посочено, че против решението на Св. Синод с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил.

Преди заседанието митрополитите от БПЦ-БП коментираха въпроса с Руската църква в София. Според Ловчанския митрополит Гавриил храмът е на Посолството, но трябва да се разгледа Уставът от 2011. Той посочи, че се очаква отговор и от руския патриарх. Митополит Гаврил коментира, че някога храмът е строен като посолска църква от Русия и след това "историята е известна, превратностите, но в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и на руското посолство". Врачанският митрополит Григорий заяви, че е необходимо отново да се служи в храма заради стотиците миряни, които искат да се поклонят на Св. Серафим, а според Пловдивския митрополит Николай все още нищо не може да се каже по въпроса и трябва да се разгледат документите. Видинския митрополит Даниил също смята, че е рано да се говори преди разглеждането на документацията. Такова е и мнението на Доростолския митрополит Яков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

03.10 2023 в 20:38

Абе чудя се ако изгоним Радев и къносаното му вице от президентството, дали няма да дойде Митрофанова и да го заключи?

-480

2

Октим

03.10 2023 в 17:29

Ама разбира се маймуни робски! Най-добре е да попитате в руското посолство дали ви разрешават да ходите до клозета, тъй като и това не зависи от вас ...

12062

1

Pongo76

03.10 2023 в 16:40

Имах си хас бг синодални старци, бивши ченгета, верни до фанатизъм на рушия, да вземат смело решение.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика