Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

„Свестните у нас считат за луди…” е темата от изпита на бъдещите журналисти (снимки)

Симона Костадинова 22 март 2015 в 15:49 7698 0

Снимка БГНЕС

Темата на писмения изпит по журналистика в Софийския университет тази година е „Свестните у нас считат за луди…”.

Формулировката беше изтеглена от кандидат-студента Георги Черкезов от Нова Загора. Контролните теми бяха „Високи води“ и „Парите на хората“.

Изпитът започна в 14:15 часа. Той продължава 3 астрономически часа. 501 кандидати са подали заявление за участие в него.

Кандидатите бяха посрещнати от зам.-декана на Факултета по журналистика и масова комуникация и председател на изпитната комисия доц. д-р. Ефрем Ефремов. Той окуражи бъдещите студенти с думите, че това не е последното им идване в университета и през следващите години им предстоят срещи във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Георги Черкезов от Нова Загора, който изтегли темата Снимка: Софийски университет

Писменият изпит има за цел да покаже способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем. Темите са за изпита са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет. Изпитната комисия формулира вариантите непосредствено преди изпита.

Факултетът по журналистика и масова комуникация има три бакалавърски програми - Журналистика, Връзки с обществеността и Книгоиздаване. За всички изпитът е един и същ.

За да кандидатстват в тази специалност, зрелостниците трябва да имат оценка не по-ниска от добър (4,00) на матурата по български език и литература. До устен изпит по журналистика се допускат издържалите писмения изпит по журналистика с оценка не по-ниска от добър (3,50).

доц. д-р. Ефрем Ефремов пред бъдещите студенти по журналистика, PR и книгоиздаване Снимка: Софийски университет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews