Супермаратонът на Витоша: разказът за приключението на алпиниста Дойчин Боянов

Александра Маркарян 24 април 2018 в 17:43 4012 0

Снимка НСА

Участниците в инициативата

„Витоша започва от прага на моята врата. Най-милите ми спомени от детството са как взимахме кабинковия лифт и се качвахме да си играем в района на Боянския водопад. Имахме детство – приключение.

Винаги съм си мислил колко много неща може да прави човек на Витоша – в един ден съм се катерил и съм влизал в пещерите край село Боснек. И съм фантазирал. В един момент тази фантазия се оформи като идея, но не ми идваше кураж, може би нямаше и определен смисъл.“

Кураж и смисъл Дойчин Боянов намира в превръщането на планината Витоша в достъпна за хора в неравностойно положение. Търсейки информация за границите на планината и наличните маршрути, алпинистът попада на сайта на Природен парк „Витоша“ и разбира за инициативата за изграждането на спортна алея за хора с увреждания. Тя започва от кампанията на „Райфайзенбанк“ „Избери, за да помогнеш“ през есента на 2017 г., към нея се присъединяват фирми и организации, партньор е и Националната спортна академия.

Идеята да се посвети спортно събитие на изграждането на център за хора със затруднен достъп, а и не само на едно място, а да направим планината достъпна за тях, за да могат да се радват, осмисли всичко, казва Бойчин, който днес разказа за преживяното.

Спортното събитие е щафетен супермаратон, при който планината да бъде обиколена с повече от 15 вида спортни дейности в компанията на известни спортисти и хора с увреждания за денонощие. Целта е привличането на хора, които да дарят левче (с SMS с текст DMS VITOSHA), по-голяма сума по сметка или да подарят съоръжение за някоя от планираните за изграждане площадки.

Идеята е да около съществуваща обиколна алея в местността "Игликина поляна", където има паркинг и чешма, да се направят островчета, където да са разположим съоръженията. Само те струват 18 800 лева, а заедно с площадките за деца, разходът отива към 50 хил.

Речено – сторено.

Маратонът започва в полунощ на 14 април със скоростно изказване от Княжево до Копитото. „Мястото, където и аз, и Боян (Петров – бел. ред.), като княжевци, сме тренирали, което ни отведе по пътя към най-високите върхове на планетата“, казва Дойчин.

Следва шосейно колоездене с победителя в обиколката на България по колоездене Евгени Балев до ски-център „Офелиите“. Оттам Дойчин и Илко Илиев (планинско колоездене), многократен шампион на България в дисциплините XCO и XCM, Masters се спускат до язовир „Студена“. Няма 3 ч. сутринта, но там вече там ги чака световната и европейска шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова. Двамата с Дойчин преминават около 3 км през язовира, а следващият му спътник е Антония Григорова – участничката ни в три зимни олимпиади, национална състезателка по ски-бягане и ориентиране, в чиято биография е записан рекорд за скоростно преминаване при жените от връх Ком до нос емине (2017). Заедно пробягват около 4 километра през планинския релеф до землището на село Боснек и там Антония предава Дойчин на пилота Росен Касабов от клуб „Адреналин“, който преди зазоряване издигат светещ въздушен балон. С него полита Иван Кожухаров, който преди близо 30 г. пострада при катерене в Алпите, разказва Дойчин. Следващото приключение е проникване в Духлата – най-дългата пещера в България. Дойчин влиза заедно с най-изявения български спелеолог с рекорд в проникването и изследването на най-дълбоката пропаст в света – „Крубер-Вороня“ в Кавказ Теодор Кисимов. Велосипед е следващото превозно средство, а спътникът на хендбайк е Влади Гюров. Двамата подкарват към село Чуйпетлово, където Дойчин сменя велосипеда с езда. Конете отвеждат него и Кристияна Маринкова до връх Ярловски Купен, а там го чака Никола Калистрин.

Това беше вълнуващ момент за мен, защото той е и мой студент в НСА, многократен национален шампион по ски алпинизъм, член на националния отбор на България, разказва Дойчин.

Двамата стигат до основата на Голям Резен и оттам алпинистът изкачва върха с първия българин, изкачил световноизвестната скално-ледена игла Серо торе в Патагония Мартин Маровски. Достигат Черни връх.

Емблематично място. Там през 1895 г. Алеко Константинов поставя основите на туристическото движение в България, припомня Дойчин. Там го посрещат партньорите му за участъка от Планинската спасителна служба.

Ред е на новото предизвикателство, което Дойчин описва като „фантастично излитане и полет“ с професионалния акробатичен парапланерист с множество рекорди, практикуващ скокове BASE и полети с костюм-крило, Веселин Овчаров. Кацат на няколко метра от шейната с кучешкия впряг и състезателите на „Мъшинг клуб България“, а за алпиниста последвалата работа с животните е „великолепна“.

Слизат в района на Комините, където го чака един от партньорите му в много проекти – Николай Петков, най-изявеният български катерач и алпинист, с множество премиерни маршрути по света и у нас, който е и зам.-председател на Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).

„Впечатляващ спортист, който практикува катеренето във всичките му разновидности, със завидно спортно дълголетие“, описва го Дойчин.

Правят изкачване по Големия винкел, а с Дизела (Кирил Николов) изминават около 3 км и половина до хижа „Момина скала“. Там с Румен Радев – основен координатор на проекта – достигат Боянския водопад.

В този момент се разразява гръмотевична буря. След нея Дойчин се отправя сам към кв. Бояна. Вече се зазорява, светлината нахлува през току-що раззеленилата се гора, а от листата се отцеждат огромни капки.

“Беше вълшебно.“

Спътник за последната отсечка е Илко Илиев. Двамата завършват маратона в 20 ч пред паметника на Алеко Константинов в „Княжево“.

По всички точки от маршрута има експерти от Природен парк „Витоша“, които приканват туристите да се включат в кампанията „Избери, за да помогнеш“ за изграждане на алея за спорт за хора с увреждания.

До участниците е и Стела Енева – параолимпийски шампион в дисциплините хвърляне на диск и тласкане на гюле, която е и лице на кампанията.

Инициативата не завършва с края на маратона маратона. Набирането на средства продължава, за да може замисленото да се изпълни докрай и да се изградят всички площадки за хора с физически увреждания, да се осигури достъпът им с адекватен транспорт, да се изградят рампи. В сегашната инициатива са събрани около 6000 лева. Те стигат за едно съоръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови