СУ призна "редица слабости" в счетоводната си политика и увери, че взема мерки

OFFNews 17 юли 2017 в 19:35 3024 0

"През последните пет години одитите на Сметната палата показаха редица слабости на счетоводната политика и счетоводната отчетност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По тази причина одиторите на Сметната палата не са заверявали финансовите отчети на Софийския университет или са го заверявали с резерви."

Това признават в официалната си позиция от Алма матер, чийто финансов отчет за 2016 година не беше заверен от Сметната палата заради драстични нарушения. Решението за отказа, взето на 28 юни, заедно с одитния доклад, бяха публикувани днес от Палатата. Според заключенията "годишният финансов отчет за 2016 г. „не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ".

Одиторите са категорични: те констатират част от сериозните пропуски за поредна година, но какво от това - нищо не се променя. Според ръководството на СУ това не е така. Претенцията е заявена чрез позицията, публикувана в отговор на одитния доклад днес на сайта на СУ.

"От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци. В Софийския университет има близо петдесет вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни.

Бяха предприети редица мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел, за въвеждане на адекватни контролни процедури за предотвратяване и разкриване на извършването на финансови нарушения, както и за преодоляване на констатацията на Сметната палата от последните години за разминаване между счетоводния отчет на Софийския университет, оборотните ведомости на отделните звена и резултатите от инвентаризацията.

Положихме големи усилия за изграждането на електронна система, свързваща звената на Университета с централното счетоводство така, че да се получава незабавна и достоверна информация. От месец юни 2017 година системата вече функционира", се казва в съобщението.

Ректорът проф. Анастас Герджиков обеща затягане на финансовата дисциплина и дори кадрови промени. Направи го пред "избрани" - вероятно от отдела му за връзки с обществеността - телевизии. Вероятно заради критичните си публикации, представител на OFFNews не беше поканен. Впрочем, селектирането на медиите вероятно вече е обичайна практика за Университета. Редакцията не получи известие дори за съвсем не предполагаща скандал пресконференция за първото класиране в Университета, проведена преди дни.

Според позицията ръководството е предприело и ще продължи с "решителните" мерки. То е убедено, че "предприетите през последните 18 месеца действия ще доведат до видим напредък, който ще бъде установен още през октомври 2017 година при текущия контрол от страна на Сметната палата, а впоследствие и при проверката на изпълнението на дадените препоръки в началото на 2018 г."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови