Кандидатите за СУ се топят, загърбиха "Право" и искат "Психология"

Александра Маркарян Последна промяна на 12 юли 2017 в 09:40 24127 7

Вероятно отблъснати от компрометираната ни съдебна система все повече кандидат-студенти не посочват "Право" като най-желаната специалност дори в Софийския университет, чийто Юридически факултет се слави като най-добрият в страната.

Специалността е едва на 10-о място по брой кандидати.

Първа е "Психология", втора - "Публична администрация". Следват "Социология", "Английска филология", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Българска филология", "Информатика" и "Информационни системи". Чак след това е "Право".

Първото класиране в СУ излезе вчера, а от днес тече записването. 

Записването продължава до 14 юли.

Новоприетите могат: да се запишат, като купят необходимите документи от книжарниците в Ректората. Трябва да носят още оригинала на дипломата за средно образование, личната си карта, документ за платена семестриална такса и четири паспортни снимки; да потвърдят, че искат да участват във второто класиране. При потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет, пишат от СУ.

Неприетите участват автоматично в следващия етап на класирането.

Второто класиране излиза на 18 юли.

От 19 до 21 юли текат записване и потвърждаване.

На 25 юли излиза третото класиране. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 26-28 юли включително.

Едва 7 230 кандидати са подали документи за прием в най-старото ни висше училище тази година, става ясно от съобщение на СУ. Не чак толкова отдавна - през 2003 г. - само явяващите се на един от многото приемни изпити на Университета - по история, бяха повече от 4500 души. Преди 10-15 години общия брой на кандидатите надхвърляше 10-12 хил. души. В същото време тогава признаване на матури нямаше, всеки желаещ се явяваше на сериозни приемни изпити.

Броят на студентите също се е свил. В края на 90-те те бяха над 35 хиляди, сега са около 25 хил.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8374

4

Emigirl

12.07 2017 в 11:31

Каквото поискат, това и ще влязат, вече хора няма за всичките вузове и специалности, които съществуват.

9604

3

In Trum we trust

12.07 2017 в 10:33

Нищо сред ромското и турското население има голям потенцял за привличане на доценти, за хиладите новоизлюпени професори и доценти ще много работа. Това че не могат да четат и пишат не е проблем и магаре да вържеш пред български ВУЗ и то ще получи диплома!

25535

2

Izalina

12.07 2017 в 10:25

А сега приемът във вузовете, от стремеж към привличане на студенти, е равносилен на престъпление при толкова занижени критерии и балове. То до 20годишно не научило български и математика - филолог или ИТ спец ще ми става.
Отчайващо.

Трябва да има квоти и минимален бал за прием. Иначе ще ревем все повече и повече. А, и без такива простотии като джипки и айфони. Срам.