Студентският съвет на УНСС плаши с полиция Фейсбук страница заради ироничен колаж

Николаос Цитиридис 03 декември 2017 в 14:04 27627 7

Снимка Колажът на Наука и критично мислене

Студентският съвет на УНСС излезе с декларация по повод медийната буря около организирането на лекцията за свободното слово и фалшивите новини с Николай Бареков. Събитието се проведе на 1 декември в сградата на университета, а там евродепутатът обяви, че ще прави конгломерат от честни медии и че напуска политиката.

В декларацията си Студентският съвет посочва, че лекцията е била организирана и заплатена от партията на Европейските консерватори и реформисти. Такава партия всъщност няма и вероятно става въпрос за групата в Европейския парламент със същото име, в която Бареков членува като депутат.

Втората точка на декларацията гласи: "Въпрос на личен избор е дали да се присъства на подобно събитие, или не."

Също така СС на УНСС се разграничава от протестите на своя колега Кезим Медев, който е член на Съвета, макар и наричан "формален" такъв. 

Студентският съвет на УНСС, организирал лекцията за свободното слово, е пратил и жалба до полицията с искане колаж от мрежата да бъде свален. Става въпрос за картинка, качена в страницата "Наука и критично мислене". Тя е ироничен колаж с Делян Пеевски, който кани студенти на лекция с тема "Как да опазим банковата сигурност от мафията, която е превзела властта". Фиктивната дата е 1 януари, а участници освен Пеевски са: Братя Маргини, Митьо Пищова и Сашка Васева.

Студентите от УННС явно не са си организирали лекция по чувство за хумор, след като са се засегнали от този ироничен колаж.

Дори преди да молят полицията за помощ, те са писали на страницата на "Наука и критично мислене" и са заплашвали с адвокати. Заплахата идва от Даниел Парушев - член на СС на УНСС и политик - председател на младежкото движение на "Гергьовден".

"Определям себе си като блогър и смятам всяка заплаха, ултиматум и заповед да трия мои текстове и колажи за остро нарушаване на свободата ми на слово. Особено когато заплашващият ме е младежки лидер на Движение Гергьовден и с амбиции за политическа кариера. Недопустимо е политик да поставя ултиматуми и да заплашва!", е написал Йордан Стефанов, който списва блога "Наука и критично мислене".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

7

Мойри

07.12 2017 в 13:54

Какво като е "Въпрос на личен избор е дали да се присъства на подобно събитие, или не." Излагацията на УНСС си остава в историята.

6947

6

theprofet

06.12 2017 в 12:56

Ако някой взима насериозно Бюрека, то той е много по-тежък случай от групата на 80-те.

https://tinyurl.com/yc6dx27v

7800

4

voevoda

03.12 2017 в 23:03

"хипотично","входидат" - много неграмотно това момче парушев.

16193

3

SC

03.12 2017 в 22:38

Трябва да са големи балами, за да не очакват подигравки. Всичко, свързано с Бареков е неустоим повод за гавра.

7551

2

reKontra

03.12 2017 в 19:52

От името на кого говори господинчо Парушев?

8010

1

Велко Сумов

03.12 2017 в 19:27

Колеги от УНСС, с вас ме. Ако се стигне до съд и ако това е вярно, съм сигурен, че ще има хора, които да ви подкрепят(включително и аз). Ако се наложи и протести ще се правят, защото всеки от нас има правото да изказва мнение и да критикува.