Строителна фирма засипва дюните на „Китен“ с пръст и камъни

OFFNews 18 април 2015 в 15:21 3253 7

Стамо Стамо.
Стамо Стамо.

Дюните на къмпинг „Китен“ са засипани с интертни материали – пръст и камъни, от строителна фирма, без да има разрешение за това, съобщи Нова телевизия.

Стопанинът на земята Стамо Стамов обяснява, че по този начин се отстраняват щетите от наводненията по искане на собствениците на каравани на къмпинга и в случая не става въпрос за дюни и са спазени всички наредби за отстраняване на щетите от бедствията.

По думите му ако се изпълни искането на екозащитниците да не се строи на „Китен“, това ще прогони летуващите от години туристи в къмпинга.

Според директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас инж. Таня Манолова обаче става въпрос именно за дюни – както по специализираната карта за дюнни местообитания от 2014 г., така и по картотекирането, извършено по проект на екоминистерството.

Би трябвало да се проведе процедура за съгласуване на строителната дейност с община Приморско. Те от своя страна следва да поискат становище от нас дали територията попада в дюни. Щяхме да отговорим положително и нямаше да има разрешение за тази дейност, обясни Манолова.

Проверка е установила, че строителството се извършва както върху частна, така и върху общинска земя, без да има необходимите документи.

Всяка подобна дейност по закон се смята за строителство и затова дейностите са спрени със заповед на община Приморско, обясни главният архитект на Приморско Петко Гечев.

На собственика на къмпинга ще бъде съставен акт в размер на между 5000 и 10 000 лева за нарушението. 

Според bTV строителната фирма, която засипва с интерни материали къмпинга, е същата, която изля бетона на къмпинг "Юг".

Преди дни от сдружението „Да запазим Корал“ сигнализира, че в седмицата преди Великден в къмпинг „Юг“, направо върху плажа, е започнало изграждането на вилно селище с 16 къщи с площ над 1200 кв. метра, а разрешението за строеж е издадено от община Царево.

Кметът на Царево Георги Лапчев обяви, че бетонните плочи са законни и строителството не е върху дюни.

От фирмата, изграждаща вилното селище, пък обявиха, че строителството е на 30 метра от плажа.

През следващата седмица ще бъде направена проверка дали бетонните плочи са излети върху дюни, а от РИОСВ-Бургас трябва да издадат заповед за спиране на строежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови