Столичната власт на проверка: Георгиев при банята в Овча купел, Фандъкова на жълтите павета

OFFNews 10 август 2023 в 13:15 2584 2

Снимка

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери реставрацията на банята в Овча купел, а столичният кмет Йорданка Фандъкова проконтролира ремонта на жълтите павета днес. 

Ръководителят на ремонта в Овча купел инж. Босев разказа, че през първите месеци са се занимавали само с демонтажни работи, поради тежкото състояние на сградата и с цел да се съхрани максимално първоначалния й вид. До есента ще бъде ремонтиран изцяло покрива, дограмите и други важни елементи от фасадата, за да продължи реставрацията във вътрешността.

„Ще бъдем отново тук, за да можем да следим процеса и да успеем да върнем една от емблемите на София на гражданите, която повече от 30 години тънеше в разруха. В началото на този мандат успяхме да я придобием от държавата, осигурихме повече от половината от средствата за ремонта от общинския бюджет, както и средства по европейски проект“, каза Георгиев.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Строежът й започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева. 

Банята функционира до края на 80-те години на XX-ти век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително, множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения. 

През 2019 г., с договор е прехвърлена безвъзмездно от Държавата на Столичната община с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

В резултат на това, е изготвен и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня Овча купел като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи. В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по-гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете. 

Поискала съм постоянен контрол, което означава непрекъснато в рамките на работния ден тук да има представител на надзора, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която направи днес изненадваща проверка на пренареждането на жълтите павета.

Пренареждането върви нормално по утвърдената от работната група технология, като се използват два различни пясъка за подложния слой и за фигурането, обясни Тодор Тодоров, ръководител на строителния надзор. През 10 метра сме предписали да се поставят ограничители, които ще ограничат предвижването след пускането на трафика на паважа, обясни той, цитиран от БТА. И подчерта, че в момента пренареждането върви по-бавно от предния път, защото се внимава повече. Засега нямаме проблеми с качеството, каза Тодоров.

"Искам от вас да имате постоянен представител и да се правят проби за материалите", обърна се столичният кмет към представителите на надзора. От изпълнителя искам да внимавате да няма увреждане на паветата, това е културна ценност, те са оригинални и са малко на брой, не може да си позволите увреждане на павета, заяви Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

123

2

Динчев

11.08 2023 в 17:49

Сбогом на товаришутката фандупкова!
Ще остане в историята като най-некадърната подлога на гейбрасткия тулуп.
Сега се сетила да се размърда. Късно е! Заслужи си презрението и омразата на столичани.

1135

1

единдвама

10.08 2023 в 16:17

Можеше да поработи фандъчката и по-рано, а не в края на бездарната си кариера. След дъжд качулка.
Да не се надява да я запомни някой с добро - кифла смотана, гербаджийска подлога и т.н.
Искам да не я видя повече...
Да си седи даскалска някъде, ама сигурно и за това не става. Не бих си завел детето при нея.
Ай сик тир
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика