Столична община взима сграда под наем, за да я запази за 139 училище в Лозенец

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2021 в 12:41 2007 0

Триетажна сграда до столичното 139 ОУ „Захари Круша“, към която през годините имаше строителни претенции, се взима под наем от собственика - "Софийски имоти", и остава изцяло за учебното заведение.

Решението за това трябва да бъде гласувано от СОС на заседанието в четвъртък. Така се слага край на дългогодишната сага с имота, чиято застроена площ е 740 кв. м. и РЗП от 2260 кв. м., и той остава изцяло за образователни дейности на училището. 

„Столична община ще вземе имота, собственост на "Софийски имоти", под наем и това ще позволи да се направят необходими дейности по обследване на сградата, изготвяне на технически паспорт, ново проектиране, заедно с учителите и родителското настоятелство, и остойностяване на необходимите разходи. Така тя ще се превърне в модерна нова част към училището“, каза председателят на комисията по икономика Николай Стойнев. Той подчерта, че идеята е преустройството да започне още от тази година. 

През 1996-а година част от двора на 139-о училище, заедно с недовършена сграда, е продаден на частна организация с идеята да построи Дом на книгата. Впоследствие имотът е купен от банка, която е ползвала сградата за офис, а по-късно препродава имота на строителен предприемач. След което в администрацията на района постъпва предложение за промяна на ПУП на терена с предложение за изграждане на висока сграда в бившия двор на училището. Гражданите от квартала, както и родители на ученици от 139 ОУ категорично възразяват. Общинският съвет отхвърля тази промяна и предлага на строителя замяна. През 2019-а година се гласува замяната, а СОС задължава своето дружество „Софийски имоти“ да извърши сделката. С цел сградата да остане за училището, но в същото време да се преодолеят ограничения, свързани главно с данъчното законодателство и риска за начисляване на ДДС в размер от няколко милиона лева, предстои съветът да одобри сключването на договор за наем за сградата, който ще се плаща от общината. Това ще позволи този имот да стане част от училището.

Предложението за промяната е внесено от зам.-кмета по образование и култура доц. д-р Тодор Чобанов, съветниците от ГЕРБ-СДС Николай Стойнев, Малина Едрева, Георги Георгиев и Карлос Контрера от „Патриоти за София“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови