Quantcast

Столична община взима 60 млн. евро от ЕИБ за градски магистрали

Сред 10-те стратегически обекта е и зеленият ринг от „Слатина“ до Борисовата градина

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2020 в 15:20 1869 0

10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на София планира да изгради Столична община за следващите 5 години. За целта предлагаме взимането на инвестиционен заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. 

Благодарение на финансовата стабилност на София и инвестиционния ни рейтинг, имаме шанс да получим много добри условия – 0,35% лихва, без такси и комисионни за срок от 20 години, уточни тя. Целта на външното финансиране е за кратък период от време да изградим инфраструктура, която е ключова за развитието на града за десетилетия напред. За част от обектите вече имаме работни проекти, за други работното проектиране е на финала и вървят отчуждителните процедури, обясни Фандъкова. 

Обектите са: 

Довършване на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“, които са ключова част от третия градски ринг, която свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“ и ще разтоварят чувствително трафика през центъра.

Изграждане на бул. „Копенхаген", което ще намали трафика по бул. „Ал. Малинов“ и ще даде нова връзка на „Младост“ с бул. „Цариградско шосе“

Изграждане на бул. „Източна тангента“, който свързва бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“ и Северна скоростна тангента.

Изграждане на бул. „Рожен“, които ще даде връзка на сверените квартали с центъра.

Разширяване на бул. „Ломско шосе“.

Реконструкция на бул. „Скобелев“ с отдалечаване на трамвайното трасе от близките сгради и реконструиране на транспортния тунел под НДК, който се нуждае от цялостна рехабилитация.

Рехабилитация на тунела към „Люлин“ (бул. „Царица Йоана“) заедно с пътните платна и трамвайния път.

Обновяване на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, което е в лошо състояние, заедно с ремонт на пътните платна.

Изграждане на Зеления ринг на София – от „Слатина“ до Борисовата градина, което включва велоалея, места за спорт и почивка по трасето на старата жп линия.

Подготвихме и списък с 5 резервни обекта, които да могат да заместят основен, ако има забавяне, уточнява кметът.

Резервните обекти са: изграждане на ул. „Войводина могила“ в „Овча купел“, която ще осигури обходен маршрут по време на изграждането на Околовръстния път, рехабилитация на бул. „Рожен“ от надлеза при жп линията до надлез „Надежда“, рехабилитация на бул. „Джеймс Баучер“ заедно с трамвайното трасе, изграждане на Западната тангента и възстановяване от бордюр до бордюр на улиците, по които в следващите години ще бъде изграждана канализация по програмата „Околна среда“.