Столична община обяви конкурс за ремонт на Борисовата градина

OFFNews 11 юли 2022 в 12:50 1480 1

Борисовата градина

Снимка Архив

Столична община обяви конкурса за ремонт на Борисовата градина

Столична община стартира надпревара между строителните фирми за ремонт и обновяване на историческата част на Борисовата градина. Тя включва зоната около Езерото с лилиите, североизточните периферни паркови пространства около бул. „Цариградско шосе“, алпинеума, пространствата около обсерваторията и плувния комплекс „Мария Луиза”, както и други обекти и елементи във вътрешността на очертаната територия, пише в техническото задание за конкурса. 

Конкурсът е обявен като инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор, цена на ремонта е 8 161 200 лв. без ДДС. Предложената сума ще има 40% тежест при избора на победител, 60 на сто е за качечство на изпълнението. Парите са по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020.

Проектът е предвиден в два етапа: първо „Обновяване на алейна мрежа и паркови елементи“, второ „Реконструкция на съществуващата обществена тоалетна при Лятната читалня в Княз-Борисовата градина“, като не е задължително изпълнението им да е последователно, може и паралелно. 

Общата площ на проектното предложение е 32 ха.

Предвижда се ремонт и обновяване на неремонтираните настилки и алеи в обхвата на разработваната територия на обща площ около 42 дка., в т.ч. асфалтови 39 900 кв.м. Основните асфалтови алеи се преасфалтират изцяло и се оформят с окатващи ивици от няколко реда гранитни павета, в стила на вече реализираните в североизточната част. Бордюрите се подменят, а в две изключения може да се преизползват в зависимост от вида и състоянието им. 

Настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила се предвижда да бъдат ремонтирани и възстановени с плочи от цепен камък и материали в автентичния им вид. Настилките следва да са съобразени с изискванията на Наредба №4/01.07.2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. 

Ремонт и разширяване на парковото осветление по останалите неосветени алеи от тази територия, което включва изграждане на кабелна мрежа около 3000 м. лин. шахти и монтаж на около 120 бр. нови стълба с осветители, в стила на вече възстановените в голяма част от парка - чугунени стълбове с фенери. 

Съществуващата канализационна мрежа е компрометирана в района на Езерото с лилиите, частично разрушена и почти напълно запушена, поради което голяма част от водите – дъждовни и битови (главно от чешмата при езерото с лилиите), се оттичат свободно по терена в парка.

В проекта е включено и възстановяване на канализационните отклонения от петте възстановени чешми. С оглед сигурното функциониране на водопроводната и канализационна система на чешмите, се предвижда цялостна подмяна на съществуващата инфраструктура към тях.

Общата дължина на реконструираната канализационна мрежа е около 3550 м. 

Проектът предвижда възстановяване на основата и нова хидроизолация на езерата при езерото с лилиите, фигурата на жена, седнала на скала, Братската могила и алпинеума. Тези съоръжения ще могат да бъдат използвани и за противопожарни нужди при необходимост.

Предвижда се монтаж на около 130 нови камери, като се обнови и съществуващото видеонаблюдение със съвременно оборудване. 

Възстановяване на знакови места в парка: 

За Езерото с лилиите и пространството около него е предвидено е възстановяване на цялостната пластична композиция – три различни фигури на играещи си момченца и дванадесет жаби. Също така се предвижда възстановяване на централната и страничните водни струи на фонтана с оглед изпълнение първоначалния замисъл на проектантите на парка за подчертаване на централната ос на паметника на градинско - парковото изкуство и ландшафтната архитектура. 

Проектът предвижда възстановяване на ландшафтната стойност на алпинеума в парк „Борисова градина”. Това се предвижда чрез ремонтиране на помпената станция, коритата на водната каскада и преливниците. Ремонт на настилките, стъпалата и парковото осветление в този участък. Предвижда се и ремонт на беседката в началото на алпинеума. Премахване на издънковата растителност и добавяне на нова.

В проекта са включени редица паркови елементи – чешми, скулптурни украси и фигури в автентичния им вид, като: чешмата с мече и пингвини, чешмата с маймунката, фигурата на жена седнала на скала, пластиката на Орфей при лятната естрада, скулптурната украса - жерави на островчето в езерото с водоплаващите птици, чучурите с форма на лъвски глави при водната площ зад Братската могила, козлето при детската площадка.

С оглед сигурното функциониране на водопроводната и канализационна система на чешмите, се предвижда цялостна подмяна на съществуващата инфраструктура към тях. Това е необходимо и поради факта, че в проекта се предвижда въстановяване на настилките около тях, които да могат да се експлоатират без ремонти в обозрим бъдещ период.

За възстановяване на чешмата с маймунката са отредени демонтаж на съществуващата чешма, цялостно изграждане на корито и подходящо обновяване на настилката около чешмата по архивни данни.

Друг липсващ елемент, придаващ висока художествена стойност на парка, е фигурата на жена, седнала на скала при малкото езерце, западно от детската площадка. След анализ на конструктивното състояние на запазения постамент, проектът предвижда възстановяване на пластиката, както и „бълбукащ” гейзер по архивни данни. 

Проектът предвижда също така възстановяване на пластиката на Орфей при Лятната естрада, скулптурната украса - жерави на островчето в езерото с водоплаващите птици, и чучурите с форма на лъвски глави при водната площ зад Братската могила.

Проектът предвижда възстановяване на основата и нова хидроизолация на езерата при Езерото с лилиите, Фигурата на жена седнала на скала, Братската могила и алпинеума. Тези съоръжения могат да бъдат използвани и за противопожарни нужди при необходимост. 

В Етап І ще се възстановят тези паркови елементи в частта им – инфраструктура, основно тяло, каменните елементи, облицовки и постаменти. Самите скулптурни фигури са отделени като изпълнение на следващ етап и не са в обхвата на тази поръчка.

Проектът включва обновяване на парковото обзавеждане чрез доставка и монтаж на около 175 бр. пейки, 85 бр. кошчета за отпадъци и монтаж на указателни и информационни табели, беседки и перголи, в стила на вече изградените в розариума.

Подготвителни, възстановителни и озеленителни дейности, в т. ч. реконструкция на тревни масиви над 50 000 кв.м., внасяне на хумус и обогатен почвен субстрат над 10 000 куб.м., засаждане на около 25 000 бр. храсти и над 60 бр. дървета.

Растителността ще създаде естествена шумова преграда, която също така ще намали и нивото на фините прахови частици от страна на бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Пейо Яворов“. 

Предвижда се обновяване на обществената тоалетна при лятната читалня без промяна на обемно - пространствените й параметри. Не се променят външните размери на сградата и всички нейни характерни особености: фасадно членение, входове, остъкляване, мазилки и облицовки, стрехи, покрив, масивни входни козирки тип „параван“ и др.

За изработването на инвестиционния проект настоящото Техническо задание служи и като Задание за проектиране.

На местата, където са се оформили пътеки, поради естествено преминаване на посетители, да се даде при необходимост решение за изграждане на плочопътеки или еластични настилки от инертен материал, дървесни кори, мулч или други, щадящи при изпълнението си зелените площи. Да се предложи решение за преодоляване на проблема с образуваната пътека през поляната между зоната на Езерото с лилиите и Братската могила, изисква техническото задание на поръчката. 

Ще се изготви проект за ремонт на съществуващи чешми: до басейна „Мария Луиза”, до Лятната читалня и в близост до бул. „Цариградско шосе”. Необходимо е и предвиждане на отделни корита на по-ниска височина за животни.

В съществуващото състояние санитарният възел е негоден за експлоатация и възстановяването му е крайно необходимо за посетителите на парка. Преди изпълнението на каквито и да е довършителни ремонтно-строителни, възстановителни и др. видове работи е необходимо да бъдат изпълнени мерките по конструктивното осигуряване на сградата. 

Още за обществената поръчка за ремонт на Борисовата градана тук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови