Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сръбски правозащитници обвиниха България в жестокост към бежанците

OFFNews 13 ноември 2015 в 11:50 5027 14

Снимка Архив

Доклад, спонсориран от британската благотворителна организация Oxfam, обвинява българската полиция в жестокост към бежанците.

Докладът е съставен след анкета сред 100 бежанци, преминали от България в Сърбия през октомври. Анкетата е реализирана от базирания в Белград "Център за човешки права".

Част от анкетираните свидетелстват за побои и изнудване от страна на българската полиция.

В доклада се посочва, че най-голяма опасност за мигрантите, опитващи се да достигнат Германия, представляват зони около българо-турската граница и пунктовете за влизане в Сърбия.

В детайли са описани случаи на рекет от страна на българската полиция, насилие над мигрантите и дори нападения от полицейски кучета.

Група от 10 мигранти са свидетелствали за случай, в който полицай е опрял пистолет в челото на бежанец, докато други са били в безсъзнание на земята. Изплашени от видяното, свидетелите са избягали и опитали да се скрият. Полицията обаче ги настига и пребива, вземайки ценните им вещи, храна и вода. По-късно, близо до сръбската граница, срещу тях са пуснати кучета и са чути изстрели. При тази ситуация 7 души от групата изчезват и досега не е установен контакт с когото и да било от тях, пише в доклада.

Двама афганистанци са заявили, че полицията е стреляла по тях за да предотврати бягството им, ранявайки ги.

Група непълнолетни са свидетелствали, че са заловени от 6 български полицаи, които са ги заплашили, че ще ги върнат в Турция с оръжие и кучета. Макар 17 от бежанците да са успели да избягат, други 15 са заловени, а 1 дори е прострелян в крака.

Афганистанец на около 20 години е разказал как е бил удрян с пистолет от полицията.

Николина Милич от белградския Център за човешки права коментира, че хората, пристигащи в Сърбия, са разказали за ужасяващи случаи на злоупотреба от българските власти през последните 5 месеца.

Според нея докладът ще алармира света за това, което се случва ежедневно в България. Драматичното и шокиращо отношение към хора, бягащи от конфликт и бедност, е напълно неприемливо, особено в страна членка на ЕС, продължава тя, настоявайки за независимо разследване на инцидентите в България. Милич се обръща към българското правителство с апел да осъди тези нарушения на човешките права по най-строгия възможен начин.

Директорът на Oxfam за Югоизточна Европа Стефано Балдини заяви пред британски медии, че след като злоупотребите на българските власти са излезли наяве, ЕС трябва да се намеси и да вземе мерки, с които да гарантира основните човешки права в своите граници.

Би Би Си припомня и случая със застреляния през октомври афганистанец край Средец.

Българското правителство все още не е излязло с официален отговор на твърденията в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews