Според 60% от българите гърците са зле, защото не работят достатъчно

Цветан Петров 18 август 2015 в 21:21 4407 9

Проучване на "Галъп интернешънъл" е установило, че българското общество намира вина за гръцката криза на различни нива в Гърция, както и сред нейните кредитори.

Проучването е проведено между 30 юли и 6 август сред 1010 души в цялата страна в рамките на ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Според проучването в обществото се шири мнението, че южната ни съседка трябва да си плати заемите и не се притесняваме, че у нас е възможен сценарий, подобен на гръцкия.

Според "Галъп" поради постигнатия през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите у нас е останало впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от развоя на събитията - 40% от допитаните смятат така. 13% пък мислят, че печеливши са кредиторите.

Усещането за надмощие на гръцкия интерес се дължи не само на постигнатата сделка, но и на проведения по-рано референдум, чрез който гърците казаха "не" на условията, които европейските кредитори предлагаха тогава на страната.

60% от анкетираните споделят мнението, че проблемите на гърците се дължат на това, че не работят достатъчно. 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. В същото време обаче 70 на сто смятат, че главната вина за гръцката криза е на онези, които са отпускали заемите.

Според агенцията българите са най-единни относно твърдението, че основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там - 75% от участниците в проучването са на това мнение, а едва 9% не са съгласни с него.

Изводът е, че българите в различни степени винят и самите гърци, и гръцките политици, и кредиторите. 50% от анкетираните отговарят с "да" и на трите твърдения.

"Част от дълговете на Гърция трябва да се опростят". Цели 70% от българите не са съгласни с това мнение, а едва 11% са съгласни с твърдението.

От това "Галъп" прави извода, че българите като цяло не желаят опрощаване на дълговете на Гърция и не се солидаризират с гърците.

Това личи още по-ясно в отговорите на твърдението "България трябва да подпомага финансово Гърция" - 6% съгласни и над 80% са "против". 

"За сравнение, във времето около бурните събития в Македония преди месеци в изследването ни през юни беше тествано подобно твърдение: "България трябва да помага финансово на Македония", пишат от агенцията. Тогава 15% от анкетираните са изразили съгласие с твърдението, а 58% са обявили, че са против една такава помощ. 27 на сто пък са обяснили, че се колебаят. 

"И в двата случая обаче личи високото убеждение, че България не бива да помага финансово на съседни държави", гласи заключението на "Галъп".

Въпреки данните, че повечето хора смятат, че гръцкото правителство печели от сделката с кредиторите, все пак 43% от допитаните смятат, че положението на южната ни съседка ще се влошава в бъдеще. По-голям дял песимисти относно бъдещето на Гърция има сред хората с по-нисък образователен и материален статус.

Кризата в Гърция подклажда страхове и несигурност по отношение на Европа като цяло. 57% от анкетираните са съгласни с твърдението "Проблемите на Гърция показват, че в Европейския съюз има сериозна криза".

По отношение на влизане на България е еврозоната повече от половината българи са на мнение, че това не трябва да се случва, 17% са съгласни, а останалите се колебаят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!