Според 60% от българите гърците са зле, защото не работят достатъчно

Цветан Петров Последна промяна на 18 август 2015 в 21:21 3779 9

Проучване на "Галъп интернешънъл" е установило, че българското общество намира вина за гръцката криза на различни нива в Гърция, както и сред нейните кредитори.

Проучването е проведено между 30 юли и 6 август сред 1010 души в цялата страна в рамките на ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Според проучването в обществото се шири мнението, че южната ни съседка трябва да си плати заемите и не се притесняваме, че у нас е възможен сценарий, подобен на гръцкия.

Според "Галъп" поради постигнатия през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите у нас е останало впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от развоя на събитията - 40% от допитаните смятат така. 13% пък мислят, че печеливши са кредиторите.

Усещането за надмощие на гръцкия интерес се дължи не само на постигнатата сделка, но и на проведения по-рано референдум, чрез който гърците казаха "не" на условията, които европейските кредитори предлагаха тогава на страната.

60% от анкетираните споделят мнението, че проблемите на гърците се дължат на това, че не работят достатъчно. 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. В същото време обаче 70 на сто смятат, че главната вина за гръцката криза е на онези, които са отпускали заемите.

Според агенцията българите са най-единни относно твърдението, че основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там - 75% от участниците в проучването са на това мнение, а едва 9% не са съгласни с него.

Изводът е, че българите в различни степени винят и самите гърци, и гръцките политици, и кредиторите. 50% от анкетираните отговарят с "да" и на трите твърдения.

"Част от дълговете на Гърция трябва да се опростят". Цели 70% от българите не са съгласни с това мнение, а едва 11% са съгласни с твърдението.

От това "Галъп" прави извода, че българите като цяло не желаят опрощаване на дълговете на Гърция и не се солидаризират с гърците.

Това личи още по-ясно в отговорите на твърдението "България трябва да подпомага финансово Гърция" - 6% съгласни и над 80% са "против". 

"За сравнение, във времето около бурните събития в Македония преди месеци в изследването ни през юни беше тествано подобно твърдение: "България трябва да помага финансово на Македония", пишат от агенцията. Тогава 15% от анкетираните са изразили съгласие с твърдението, а 58% са обявили, че са против една такава помощ. 27 на сто пък са обяснили, че се колебаят. 

"И в двата случая обаче личи високото убеждение, че България не бива да помага финансово на съседни държави", гласи заключението на "Галъп".

Въпреки данните, че повечето хора смятат, че гръцкото правителство печели от сделката с кредиторите, все пак 43% от допитаните смятат, че положението на южната ни съседка ще се влошава в бъдеще. По-голям дял песимисти относно бъдещето на Гърция има сред хората с по-нисък образователен и материален статус.

Кризата в Гърция подклажда страхове и несигурност по отношение на Европа като цяло. 57% от анкетираните са съгласни с твърдението "Проблемите на Гърция показват, че в Европейския съюз има сериозна криза".

По отношение на влизане на България е еврозоната повече от половината българи са на мнение, че това не трябва да се случва, 17% са съгласни, а останалите се колебаят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.08 2015 в 13:24

molia OFF News da premahnat komentara na SOS. Tolkova zlostno, zlobno izkazvane za bulgarite i Bg da ne se dopyska v Bg forymite.

19.08 2015 в 10:36

ПЪРВО: Кому е нужно това проучване?
ВТОРО: Какво носи резултатът от него, на "работливите" 60 % от българите? Повечето от тези хора не са излизали извън държавата, че доста от тях не са излизали дори извън населеното място (град/село/махала), която обитават, но имат изградено мнение за гърците, американците и извънземните от медиите, които са толкова независими и обективни, че чак да им завидиш.
ТРЕТО: Трашлиев е 100 % прав. И вместо да обясняваме колко сме здравомислещи, на изборите да отидем да гласуваме. Защото пак ще цитирам Трашлиев, но резутатът е налице.

19.08 2015 в 09:40

А ние работим много, но все ни прецакват. Великите сили нямат изгода да сме добре.
-Кварталния олигофрен.

В тая страна 70% са квартални олигофрени.

19.08 2015 в 08:50

НЕЩАСТЕН, ЖАЛЪК БЪЛГАРИН-МАЗОХИСТ.КОЙ Е ЗЛЕ БЕ БОКЛУЦИ? ГЪРЦИТЕ И СЕГА СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ ВАС,ВИЕ СТЕ ЗЛЕ.АМА НЕ САМО МАТЕРИАЛНО НО И МЕНТАЛНО СТЕ ПРОПАДНАЛИ.СЕГА ОПРОЩАВАТ ПО €20, 000 НА ЧОВЕК,А МНОГО ОТ ВАС ДОРИ НЕ СА ВИЖДАЛИ И ДВЕ ЕВРО.АМА ГЪРЦИТЕ СА НАРОД А ВИЕ СТЕ МЪРШИ.ПРОСТО МЕ Е ГНУС ОТ ТАЯ СГАН ПОСЛУШНА И РОБСКА.

19.08 2015 в 07:48

Познавам лично няколко гърци, които работят яко на по две места.
Царе сме да римтуним на чужди гробища. И да робуваме на митове.

19.08 2015 в 07:28

Гърците били зле, понеже работели малко, а ние добре ли сме? И какъвто и да е отговора ЗАЩО?

19.08 2015 в 00:12

Хахахахаха. Здравомислещите българи са 3-4% максимум, и то по празниците. Бареков влезе в парламента, и то не с малко. Атака е там, очевадни недоразумения и мозъчни аборти като Симеон бяха избрани моментално. 40-50% от българите смятат, че циганите са най-големият проблем на държавата. Калин Терзийски е велик писател, Биг Брадър сцепва рейтинга, Криско счупва интернет, а Лора Караджова от 10-15 години има кариера и взима по 3000 лева за 40 минути участие. А ако се напрегна, мога да продължавам цяла нощ с подобни примери.

18.08 2015 в 23:45

Личното ми мнение-голямата част от българите са здравомислещи хора!

18.08 2015 в 23:07

Е те па искат : Болен Здрав Носи... Е айде нема нужда