Социалното министерство: Не вярвайте на фалшиви новини за масово убийство на деца с увреждания

OFFNews 27 октомври 2020 в 16:04 2485 0

Снимка Pixabay

Фалшиви новини за масово починали деца с увреждания в социални домове се разпространяват в социалните мрежи, алармира Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Оттам подчертават, че информацията категорично не отговаря на истината. Всички домове за деца с увреждания у нас за закрити през 2015 г. като част от процеса по деинституционализация - най-мащабната реформа в сферата за последните години. Всички изведени от тях деца са настанени в социални услуги с близка до семейната среда, където получават грижи спрямо индивидуалните си потребности. Това е публично достъпен и лесно проверим факт, който опровергава разпространяваните лъжи за „жестоко и системно убийство на децата с увреждания“, добавят от министерството.

Оттам припомнят, че от 2010 година до момента броят на децата в специализираните институции е намалял с над 94% - от 7587 деца през 2010 г. до 435 деца към 31.08.2020 г. Специализираните институции за деца също намаляха с над 86% – от 137 специализирани институции през 2010 г. до 18 към 31.08.2020 г. Закрити са 119 специализирани институции, като през първия етап от изпълнение на реформата бяха закрити всички домове за деца с физически увреждания и интелектуални затруднения, както и домовете за деца от 4 до 7 години.

Паралелно с това значително се увеличиха социалните услуги за подкрепа на деца и семейства, добавят от МТСП. Към 31.08.2020 г. в страната са разкрити и функционират като държавно делегирана дейност 635 социални услуги за деца, с общ капацитет 14 579. За сравнение през 2010 г. социалните услуги за деца бяха 241.

Деинституционализацията не е само закриване на домове, а и превенция на изоставянето на деца и развиване на услуги в общността с цел осигуряване на качествена и достъпна грижа за децата и техните семейства. Най-същественият резултат от реформата е превесът на грижата в семейна среда. В сравнение с 2010 г. много по-висок е делът на децата, които се отглеждат в семейства на роднини или близки и в приемни семейства, в сравнение с броя на децата в резидентна грижа.

Министерството на труда и социалната политика счита за недопустимо детски съдби да бъдат използвани за политически цели и се противопоставяме на всички опити с неверни твърдения за деинституционализацията на грижата за деца да се манипулирана обществеността, завършва съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови